ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αναστολή της απαγόρευσης του μπουρκίνι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Γαλλία: Αναστολή της απαγόρευσης του μπουρκίνι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο
REUTERS/ STRINGER

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε την Παρασκευή την αναστολή της απαγόρευσης του μπουρκίνι στη χώρα, η οποία έχει προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων, ενώ έχει διχάσει και την κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d'Etat) εξέδωσε την απόφαση έπειτα από προσφυγή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ανασταλεί η απαγόρευση στην πόλη Βιλενεβ-Λουμπετ, με την αιτιολογία ότι αντίκειται στις πολιτικές ελευθερίες.

Στην ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το διάταγμα για απαγόρευση στην εν λόγω πόλη «παραβιάζει σοβαρά και κατάφωρα τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου και τις θρησκευτικές ελευθερίες του». Το δικαστήριο εκτιμά ότι δεν υφίστανται «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη, ωστόσο, αναμένεται η οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, προσωρινές αποφάσεις μπορούν να τεθούν σε ισχύ, μέχρι το δικαστήριο να λάβει το χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία και να βγάλει απόφαση για τη νομιμότητα της υπόθεσης.

Η απαγόρευση, η οποία αποφασίστηκε σε περισσότερες από δέκα παράκτιες πόλεις, δημιούργησε τριγμούς εντός της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς την υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ενώ ορισμένοι υπουργοί την επέκριναν.

Οι δήμαρχοι πολλών γαλλικών πόλεων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απαγόρευση του μπουρκίνι, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών που σημειώθηκαν στη χώρα, οι οποίες άφησαν πίσω τους πολλά θύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ