ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για επιζώντες

Σεισμός Ιταλία: Σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για επιζώντες
Reuters

Η Ιταλία μετρά τις πληγές της και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές των κατοίκων που είδαν τις ζωές τους να μετατρέπονται σε ερείπια μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 281 και εκφράζονται φόβοι πως θα ξεπεράσουν τους 300 καθώς οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων είναι πλέον μηδαμινές.

Τα σωστικά συνεργεία πέρασαν ακόμα ένα βράδυ σκληρής δουλειάς και αγωνίας, ωστόσο δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς δεν εντόπισαν ζωή κάτω από τα χαλάσματα.

Σήμερα το πρωί θα τελεστεί και η νεκρώσιμη ακολουθία στο γυμναστήριο Άσκολι Πιτσένο παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Οι μετασεισμοί πλησιάζουν τους 1000, ενώ οι συνεχείς κατολισθήσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα που συνδέει το Αματρίτσε με την υπόλοιπη Ιταλία κάτι που κάνει την επικοινωνία ακόμα δυσκολότερη.

Όσο κι αν ακούγεται σκληρό ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Πιρότσι, δήλωσε ότι η πόλη του θα πρέπει να ισοπεδωθεί καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να έμεινε αλώβητο. Ωστόσο κάλεσε τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά να μείνουν εκεί και να παλέψουν ώστε να μείνει ζωντανός.

«Καμιά νύχτα δεν διαρκεί τόσο πολύ που να μην ξαναβγεί ποτέ ο ήλιος. Είμαι σίγουρος ότι το Αματρίτσε θα ανατείλει ξανά. Το χρωστάμε στους 218 ανθρώπους που πέθαναν εδώ", είπε χαρακτηριστικά.

Στο κατεστραμμένο χωριό έφτασαν και δυνάμεις του ιταλικού στρατού με σκοπό να δημιουργήσουν πρόχειρα έργα υποδομής και να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στο Αματρίτσε.

Χείρα βοηθείας από τους πρόσφυγες

Συγκινητική είναι και η βοήθεια των προσφύγων, που με κίνδυνο της ζωής τους φτάνουν στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να βοηθήσουν τους ντόπιους, ακόμα και να ερευνήσουν στα συντρίμμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ομάδα προσφύγων που κατοικεί σε έναν ξενώνα 50 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού βοηθά ομάδες εθελοντών που έχουν φτάσει από κάθε σημείο της Ιταλίας.

Χρησιμοποιώντας φτυάρια, τσάπες και τσουγκράνες η ομάδα των περίπου 20 προσφύγων βοήθησε να προετοιμαστεί το έδαφος προκειμένου να στηθούν οι σκηνές που θα στεγάσουν τους σεισμοπαθείς και καθάρισαν ένα χωράφι προκειμένου να μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ