ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία κηδεύει τους πρώτους νεκρούς - θύματα του σεισμού

Η Ιταλία κηδεύει τους πρώτους νεκρούς - θύματα του σεισμού
REUTERS

Φόβος, λύπη και απελπισία επικρατεί στους κατοίκους του Αματρίτσε. Σε λίγη ώρα θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία των θυμάτων του φονικού σεισμού που έπληξε την Τετάρτη την κεντρική Ιταλία, στο γυμναστήριο στην πόλη Άσκολι Πιτσένο που επίσης επλήγη από το σεισμό, παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό ανέρχονται στους 284 –οι 221 εξ αυτών στο Αματρίτσε-, ενώ οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων σβήνουν, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στα ερείπια. Οι τραυματίες που νοσηλεύονται ανέρχονται σε 388, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 300. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν στους πρόχειρους, αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα βρέθηκε νωρίτερα το πρωί στο Αματρίτσε, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές, προτού παραστεί στην κηδεία των θυμάτων. Οι σημαίες είναι μεσίστιες σε όλη τη χώρα, ενώ η σημερινή έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους.

2016 08 26T220655Z 861707759 S1BETXSTLVAA RTRMADP 3 ITALY QUAKE

ΠΗΓΗ: REUTERS

Τα σωστικά συνεργεία πέρασαν ακόμα ένα βράδυ σκληρής δουλειάς και αγωνίας, ωστόσο δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς δεν εντόπισαν ζωή κάτω από τα χαλάσματα. Σημειώνεται ότι κανένας επιζήσας δεν έχει βρεθεί από την Πέμπτη.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι οι μετασεισμοί πλησιάζουν τους 1000, ενώ οι συνεχείς κατολισθήσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα που συνδέει το Αματρίτσε με την υπόλοιπη Ιταλία κάτι που κάνει την επικοινωνία ακόμα δυσκολότερη.

Ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Πιρότσι, κάλεσε τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά να μείνουν εκεί και να παλέψουν ώστε να μείνει ζωντανός.

«Καμιά νύχτα δεν διαρκεί τόσο πολύ που να μην ξαναβγεί ποτέ ο ήλιος. Είμαι σίγουρος ότι το Αματρίτσε θα ανατείλει ξανά. Το χρωστάμε στους 218 ανθρώπους που πέθαναν εδώ", είπε χαρακτηριστικά.

2016 08 26T215943Z 612516457 S1BETXSSVFAA RTRMADP 3 ITALY QUAKE

ΠΗΓΗ: REUTERS

Μετά τον σεισμό, πρωτοβουλίες αναλήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πληγέντες.

Στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ή της Caritas, τα παιχνίδια που έχουν συγκεντρωθεί είναι παρά πολλά για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Επίσης, γεμάτα από εθελοντές αιμοδότες είναι τα κέντρα που δέχονται δωρεά αίματος.

Χείρα βοηθείας από τους πρόσφυγες

Συγκινητική είναι και η βοήθεια των προσφύγων, που με κίνδυνο της ζωής τους φτάνουν στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να βοηθήσουν τους ντόπιους, ακόμα και να ερευνήσουν στα συντρίμμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ομάδα προσφύγων που κατοικεί σε έναν ξενώνα 50 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού βοηθά ομάδες εθελοντών που έχουν φτάσει από κάθε σημείο της Ιταλίας.

Χρησιμοποιώντας φτυάρια, τσάπες και τσουγκράνες η ομάδα των περίπου 20 προσφύγων βοήθησε να προετοιμαστεί το έδαφος προκειμένου να στηθούν οι σκηνές που θα στεγάσουν τους σεισμοπαθείς και καθάρισαν ένα χωράφι προκειμένου να μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα.

2016 08 27T072736Z 634701651 D1BETXURFSAB RTRMADP 3 ITALY QUAKE

ΠΗΓΗ: REUTERS

Σε ένδειξης τιμής, περίπου 700 εστιάτορες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό πρόσθεσαν ήδη στα μενού τους τα σπαγγέτι 'αλ΄αματριτσιάνα", μια σπεσιαλιτέ του Αματρίτσε, της πλέον πληγείσας κοινότητας από τον σεισμό, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το 50ο φεστιβάλ αυτού του παραδοσιακού πιάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ