ΚΟΣΜΟΣ

Ράγισε η Ασπίδα του Ευφράτη - Μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη Συρία

Ράγισε η Ασπίδα του Ευφράτη - Μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη Συρία
Reuters

Την πρώτη τους απώλεια επί συριακού εδάφους μετρούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από χθες καθώς τα άρματα μάχης του τουρκικού στρατού που εισέβαλαν προ διημέρου ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, μαχητές του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) εκτόξευσαν ρουκέτες κατά δύο αρμάτων κοντά στην πόλη Τζαραμπλούς την οποία κατέλαβαν μετά από σφοδρούς τουρκικούς βομβαρδισμούς κουρδικές ομάδες που υποστηρίζονται, ως φαίνεται, από την Άγκυρα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε, πάντως, σε κουρδική ιστοσελίδα στο Facebook -και η αξιοπιστία του ελέγχεται- γίνεται λόγος για ανατίναξη τουρκικού άρματος σε άγνωστη περιοχή κοντά στη Τζαραμπλούς. Πράγμα που σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός έχει περισσότερες απώλειες.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και το ένοπλο σκέλος του οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θεωρούνται από την Τουρκία τρομοκρατικές οργανώσεις. Ωστόσο οι ΗΠΑ εκτιμούν πως πρόκειται για τους πλέον αποτελεσματικούς αντιπάλους του ISIS επί του συριακού εδάφους.

Συνεχίζεται η "Ασπίδα του Ευφράτη"

Ώρα με την ώρα, ο τουρκικός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του και εντός της Συρίας και στην τουρκική μεθοριακή πόλη, Καρκαμίς. Από το Σάββατο έγινε γνωστό πως άλλα έξι άρματα πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 50, ενώ συνεπικουρούνται και από δύναμη 380 στρατιωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

2016 08 25T072601Z 1833809661 S1BETXKVLXAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Η τουρκική πολεμική μηχανή αναπτύσσεται εδώ και δύο ημέρες εντός του συριακού εδάφους επιχειρώντας, επισήμως τουλάχιστον, να απωθήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τις περιοχές κοντά στην Τουρκοσυριακή μεθόριο, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως ο δεύτερος και κρυφός στόχος της Άγκυρας, είναι η απομάκρυνση των Κούρδων προς τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Αντρέ Μπανκ: Η Τουρκία εισέβαλε λόγω Κούρδων

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αντρέ Μπανκ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, εξέφρασε την άποψη -μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD- πως ο ISIS για την Τουρκία είναι απλά η αφορμή, ενώ η αιτία είναι μόνον οι Κούρδοι.

2016 08 25T083316Z 633407833 S1BETXLBLCAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν (οι Κούρδοι) κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο στρατηγικό σημείο αυτό η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του ποταμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επιχειρώντας να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στηρίξουν την τουρκική επέμβαση παρά το γεγονός ότι συνεργάζονται με τους Κούρδους εντός του συριακού εδάφους, είπε πως η Ουάσιγκτον επιχειρεί με αυτή την κίνηση να εξομαλύνει τις διαταραγμένες σχέσεις με την Άγκυρα.

Επικοινωνιακός πόλεμος μέσω twitter

Η τουρκική πολιτική ηγεσία ξέρει να παίζει και το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αμέσως μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», ένας λογαριασμός στο twitter με το ίδιο όνομα «Euphrates Shield» έκανε την εμφάνισή του.

Εκεί δημοσιεύονται, βίντεο και φωτογραφίες από τις καλές -φυσικά- στιγμές της εισβολής του τουρκικού στρατού στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ