ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία

Μέρκελ: Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία
REUTERS/Stefanie Loos

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και σημείωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεισφέρουν στην κατανομή των προσφύγων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ενδεχόμενη διακοπή του διαλόγου με την Τουρκία δεν θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Έχουμε να κάνουμε με διάφορες εξελίξεις στην Τουρκία και ήταν σωστό και σημαντικό - και δικαίως το ανέμενε η τουρκική ηγεσία - ότι καταδικάσαμε το πραξικόπημα (...) Από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέματα που τα επισημαίνουμε, ασκούμε κριτική», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Συνομιλούμε με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και δεν βάζω εδώ βαθμούς, αλλά υπάρχουν συνέχεια συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν ότι αυτά που θεωρούμε ελλείμματα δημοκρατίας, τα θέτουμε», πρόσθεσε η γερμανίδα Καγκελάριος απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τη στάση της έναντι της 'Αγκυρας και συνέχισε εξηγώντας ότι η συζήτηση και οι συναντήσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές.

Αναφερόμενη στις επαφές που έχει ήδη ξεκινήσει με τους ευρωπαίους εταίρους ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το «Brexit» τον ερχόμενο μήνα στην Μπρατισλάβα, η 'Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι «πριν ενεργήσουμε βιαστικά, πρέπει να σκεφτούμε με ηρεμία τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, ως ‘27'», εξηγώντας ότι αυτό είναι το αντικείμενο των επαφών της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σημείωσε ότι έχοντας υπόψη την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Ερωτώμενη για μία ακόμη φορά πότε και με ποιο κριτήριο θα αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι θα εκφραστεί «στον κατάλληλο χρόνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ