ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφος, επικριτής του Πούτιν, βρέθηκε νεκρός στην Ουκρανία

Δημοσιογράφος, επικριτής του Πούτιν, βρέθηκε νεκρός στην Ουκρανία
Facebook/Alexander Shchetinin

Νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε ο δημοσιογράφος Alexander Shchetinin, ο οποίος ήταν γνωστός για την σφοδρή κριτική που ασκούσε για χρόνια στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το άψυχο σώμα του Alexander -ιδρυτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Novy region- βρέθηκε στο διαμέρισμά του στο Κίεβο, από φίλους του που πήγαν να του ευχηθούν για τα γενέθλιά του στις 27 Αυγούστου.

Ο δημοσιογράφος είχε αποποιηθεί της ρωσικής υπηκοότητάς του, είχε πολιτογραφηθεί Ουκρανός και είχε εγκατασταθεί στο Κίεβο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ουκρανικών ΜΜΕ, τα οποία επικαλείται και ο Independent, δίπλα στην σορό του εντοπίστηκε όπλο, με το οποίο φέρεται να αυτοκτόνησε, όπως και άδειοι κάλυκες. Οι Αρχές, από την πλευρά τους, αναφέρουν πως η αστυνομία του Κιέβου ενημερώθηκε για τον θάνατο του Shchetinin γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

10155822 604625936330590 7242702078771040864 n

Facebook/ Alexander Shchetinin (Φωτογραφία με το ουκρανικό διαβατήριο. Στη λεζάντα ευχαριστεί την κυβέρνηση και υπόσχεται να υπηρετεί τη χώρα που τον φιλοξενεί)

Οι ιατροδικαστικές έρευνες, ωστόσο, εκτιμούν πως ο δημοσιογράφος είχε πεθάνει λίγες ώρες νωρίτερα, δίνοντας ως ενδεικτική ώρα θανάτου μεταξύ 20:00 και 21:30 το βράδυ.

Η εφημερίδα Kyiv Operatyvni περιγράφει χαρακτηριστικά τον εντοπισμό της σορού του, γράφοντας: "Ο Alexander Shchetinin καθόταν σε μία καρέκλα και έφερε ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι του. Το όπλο βρισκόταν κάτω από την καρέκλα."

Παράλληλα, τονίζει πως "σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως αυτοκτονία, καθώς ο Alexander έστειλε e-mail σε αγαπημένο του πρόσωπο, λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει".

Στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, στις 22 Αυγούστου ο δημοσιογράφος είχε αναδημοσιεύσει ένα κείμενο του, το οποίο είχε γραφεί πριν από δύο χρόνια. Στη λεζάντα γράφει: "Φοβάμαι. Δεν ξέρω πως θα συνεχίζω να ζω".

Διαβάζοντας το κείμενο, ο Alexander φαίνεται να περιγράφει την ιστορία και τα λόγια ενός κατοίκου της Ουκρανίας, ο οποίος έχει φύγει επίσης από τη Ρωσία και ζει πλέον στη Σεβαστούπολη. Το κείμενο έχει πολιτικό χαρακτήρα και καλεί σε προστασία των πατριωτών -όπως γράφει- "διαφορετικά θα ξεκινήσει ένα κύμα αυτοκτονιών". Αναρτήθηκε λίγες μέρες πριν από τον θανατό του.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του, 'κοιτάζουν' προς τη Μόσχα και τον ρώσο πρόεδρο, καθώς στο παρελθόν τον είχε χαρακτηρίσει "προσωπικό εχθρό" ενώ δεν έχανε ευκαιρία να τον επικρίνει.

426996 124477467678775 1966303766 n

Φωτογραφία που ανήρτησε ο δημοσιογράφος στον λογαριασμό του στο Facebook. Ένα παιδί κρατάει μια ταμπέλα όπου γράφει: Βόβα (σ.σ Βλαντιμίρ) να είσαι καλός. Ο λαός φέυγει από κοντά σου.

Φίλος του δημοσιογράφου έγραψε: "Για τον θάνατο του Alexander Shchetinin. Πιστεύω δεν έχει σημασία ποιος πάτησε τη σκανδάλη. Έχει δραπετεύσει από πολλά δεινά αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη ζωή του όσο έβλεπε τον κόσμο του να καταστρέφεται".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ