ΚΟΣΜΟΣ

To τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Αγγλία και την Γερμανία (vid & audio)

To τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Αγγλία και την Γερμανία (vid & audio)

Περισσότερα  από 30 - 40  ιδιωτικά κανάλια υπάρχουν στην Μ. Βρετανία και άλλα τόσα ελεύθερης πρόσβασης και εθνικής εμβέλειας, τα οποία ανήκουν κατά βάση σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Greece στην Αγγλία Μιχάλη Κοσμίδη αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα θυμίζει ό,τι συνέβαινε στην Μ. Βρετανία πριν από δέκα χρόνια. Θεωρεί παρωχημένη τη συζήτηση γα τις άδειες την ώρα που η σύγχρονη τεχνολογία έχει απογειώσει τις πλατφόρμες μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος. Πάντως, στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων αλλά και σε θέματα τήρησης κανόνων δεοντολογίας ακόμα και παραπόνων των τηλεθεατών στην Αγγλία, δεν συμμετέχει η κυβέρνηση και την απόλυτη ευθύνη έχει ανεξάρτητη Αρχή που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του CNN Greece στη Γερμανία Παντελής Βαλασόπουλος τα ιδιωτικά κανάλια έχουν αδειοδοτηθεί εδώ και πολλά χρόνια με διαδικασίες στις οποίες έχει καθοριστικό ρόλο το αντίστοιχο συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης.

«Δεν είναι όλα ποικίλης ύλης αρκετά από αυτά είναι θεματικά. Αν κάποιος επιχειρηματίας θέλει να δημιουργήσει ένα καινούργιο κανάλι, μπορεί να το κάνει εφόσον τηρήσει, πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές, κάποιες προϋποθέσεις που έχουν σχέσεις κατά βάση με τη θεματολογία και τον πλουραλισμό των απόψεων.

Πλάι στα ιδιωτικά στη Γερμανία υπάρχουν και περίπου 15-20 κρατικά κανάλια. «Πολλά από αυτά εκπέμπουν σε τοπικό επίπεδο και ανήκουν τρόπο τινά στο δίκτυο του ARD, του πρώτου κρατικού καναλιού. Επίσης υπάρχει και το ZDF.

Στα κρατικά κανάλια, τονίζει, υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος από επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν τα κόμματα, συνδικαλιστικοί φορείς αλλά και εκπρόσωποι των μειονοτήτων με σκοπό να μη γίνεται κρατική ή κυβερνητική προπαγάνδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ