ΚΟΣΜΟΣ

Η Βενεζουέλα παγώνει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Βραζιλία εξαιτίας της καθαίρεσης Ρούσεφ

Η Βενεζουέλα παγώνει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Βραζιλία εξαιτίας της καθαίρεσης Ρούσεφ
Η Ιζαμπέλ Αλιέντε (Isabel Allende) –γερουσιαστής της Χιλής, πρόεδρος της Γερουσίας, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κόρη του Σαλβαδόρ Αλιέντε– δηλώνει μαζί με άλλους συναδέλφους της την υποστήριξή τους στην καθαιρεθείσα πρόεδρο της Βραζιλίας, σε συνεδρίαση στο Εθνικό Κογκρέσο (κοινοβούλιο) στο Βαλπαραΐσο (Valparaíso). Το πλακάτ γράφει «δύναμη, Ντίλμα» και το ημερολόγιο Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 REUTERS/Rodrigo Garrido

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σήμερα πως παγώνει τις διπλωματικές της σχέσης με την Βραζιλία και ανακαλεί τον πρέσβη της από την χώρα, καταδικάζοντας «έντονα» την απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας για καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ (Dilma Rousseff).

«Αποφασίστηκε να ανακαλέσουμε οριστικά τον πρέσβη (μας) από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας και να παγώσουμε τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις με την κυβέρνηση έπειτα από αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι οι ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Βραζιλία θα συνεχιστούν, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι (John Kirby) έπειτα από την απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας για καθαίρεση της Ρουσέφ.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε κατά την συνέντευξη Τύπου ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας ενήργησαν εντός του συνταγματικού πλαισίου της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ (Michel Temer) ανήγγειλε την έναρξη «μιας νέας εποχής» στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή δύο ετών και τεσσάρων μηνών», ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία στα τέλη του 2018, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί «με την επιδοκιμασία των Βραζιλιάνων. Αυτό θα είναι δύσκολο», είπε ο Τέμερ στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Η ανάκαμψη της βραζιλιάνικης οικονομίας δεν θα είναι εύκολο έργο, ανέφερε ο νέος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητες τη θέσπιση ορίου των δημοσίων δαπανών εντός της χρονιάς, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Τέμερ, άλλοτε κυβερνητικός εταίρος της Ρούσεφ, διεμήνυσε ότι δεν θα ανεχθεί διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο νέος δεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίστηκε ενοχλημένος διότι ορισμένοι από τους συμμάχους του αποφάσισαν να επιτρέψουν στην προκάτοχό του Ντίλμα Ρουσέφ να διατηρήσει τα πολιτικά της δικαιώματα χωρίς πρώτα να συζητήσουν σχετικά με την κυβέρνησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ