ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ επέστρεψε με ακραίες δηλώσεις για τους μετανάστες

Ο Τραμπ επέστρεψε με ακραίες δηλώσεις για τους μετανάστες
REUTERS/Carlo Allegri

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στην ομιλία του με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα ότι όποιος ζει παράνομα στην Αμερική θα απελαθεί στην περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί ο ίδιος στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η δήλωση αυτή του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα σηματοδοτεί την επιστροφή του στις αρχικές -σκληροπυρηνικές- θέσεις που εξέφραζε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι θα είναι περισσότερο "ελαστικός" στις τοποθετήσεις του, με διάθεση συνεργασίας για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο, σε ομιλία του την Τετάρτη, που πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πολιτεία της Αριζόνας, τήρησε σκληρή στάση έναντι των 11 εκατ. μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, σβήνοντας τις ελπίδες μιας πιο μετριοπαθούς στάσης που είχαν καλλιεργήσει οι δηλώσεις του, για "καλούς ανθρώπους" μεταξύ των μεταναστών που ζουν στη χώρα για χρόνια κι έχουν συμβάλει στην ευημερία της αμερικανικής κοινωνίας.

Υιοθετώντας σκληρό τόνο, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι όσοι ζουν παράνομα στις ΗΠΑ έχουν "μόνο μία επιλογή" στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία:

Να επιστρέψουν στις πατρίδες τους κι από εκεί να αιτηθούν την είσοδό τους και πάλι στη χώρα. Το μήνυμά μας προς τον κόσμο θα είναι αυτό. Δε μπορείτε να νομιμοποιηθείτε ή να γίνετε Αμερικανοί πολίτες, εάν έχετε έρθει παράνομα στη χώρα. Όλοι θα πρέπει να μάθουν ότι δε μπορείτε να έρχεστε παράνομα, να κρυβόσαστε κι απλά να περιμένετε για τη νομιμοποίησή σας. Αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί και στο ζήτημα της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι το Μεξικό θα πληρώσει για την κατασκευή του τείχους. Ο ίδιος μίλησε λίγες ώρες μετά αφότου ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε δηλώσει προσωπικά στον ίδιο ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει το οικονομικό κόστος του τείχους.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε στην κοινή συνέντευξή του με τον Μεξικανό πρόεδρο ότι δε συζήτησαν για το ποιος θα καλύψει το οικονομικό κόστος.

Ο Πένα Νιέρο παρέμεινε σιωπηλός για το ζήτημα αυτό στη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ αργότερα ανέφερε στο Twitter ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα. “Στην αρχή της συζήτησής μας με τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισα ότι το Μεξικό δε θα πληρώσει για το τείχος,” ανέφερε ο Πένια Νιέτο, στην ανάρτησή του, στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ