ΚΟΣΜΟΣ

Ο ISIS σχεδίαζε πολλαπλά χτυπήματα στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Ο ISIS σχεδίαζε πολλαπλά χτυπήματα στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι
CNN International

Πολύ χειρότερο μακελείο από αυτό που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο στο Παρίσι, φαίνεται πως σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές. Όπως μεταδίδει το CNN International σύμφωνα με χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του, οι φανατικοί ισλαμιστές ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

Τα έγγραφα και οι φωτογραφίες προέρχονται από πηγές προσκείμενες στις έρευνες και αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για τους στόχους και τους τρόπους με τους οποίους η τρομοκρατική οργάνωση σχεδίαζε τις επιθέσεις.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν σημαντικές επιτυχίες, και μία εξ αυτών ήταν η σύλληψη δύο ανδρών, που σύμφωνα με τις Αρχές σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Γαλλία μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι ενεργοποίησαν τις ζώνες με τα εκρηκτικά που φορούσαν έξω από το Stade de France το Νοέμβριο του 2015.

Οι δύο ύποπτοι, που φέρονται ως τζιχαντιστές αναφέρονται στα έγγραφα ως ο Αντέλ Χαντάντι (Adel Haddadi), γεννημένος στην Αλγερία και ο Πακιστανός Μουχαμαντ Ουσμαν (Muhammad Usman), των οποίων το ταξίδι - που ξεκίνησε έξι εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις - από τη Συρία στην Ευρώπη χρηματοδότησε το Ισλαμικό Κράτος.

abdel haddadi exlarge 169

Ο φερόμενος ως τζιχαντιστής Adel Haddadi Πηγή: CNN International

mohammed usman exlarge 169

Ο φερόμενος ως τζιχαντιστής Muhammad Usman Πηγή: CNN International

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Χαντάντι και Ουσμάν ήταν συνεργοί των Αχμαντ αλ-Μοχαμαντ (Ahmad al-Mohammad) και Μοχαμαντ αλ-Μαχμοντ (Mohamad al-Mahmod), των δύο επίδοξων μακελάρηδων στο Stade de France.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, οι τζιχαντιστές, παριστάνοντας τους Σύρους πρόσφυγες, αναμείχθηκαν με τους χιλιάδες άλλους ανθρώπους που πραγματοποιούν το πέρασμα με τις βάρκες από τη Σμύρνη της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, βρέθηκαν στο δρόμο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Οι δύο εξ αυτών, που επιχείρησαν να προκαλέσουν μακελειό στο στάδιο του Παρισιού, πέρασαν από την Ελλάδα και διασχίζοντας διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν στο στόχο τους, την Γαλλία. Όπως μεταδίδει το CNNi, οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν να εξηγήσουν πώς κατάφεραν να τους ξεφύγουν.

Xartis

Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές ανακάλυψαν τα πλαστά συριακά διαβατήρια των Χαντάντι και Ουσμάν, τους συνέλαβαν, κατάσχεσαν τα χρήματά τους και τους κράτησαν για σχεδόν ένα μήνα.

Όπως ανέφεραν πηγές στο CNNi, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καθυστέρηση αυτή ήταν σημαντική, διότι έτσι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να φτάσουν έγκαιρα στο Παρίσι και έτσι το σχέδιο του ISIS να πραγματοποιηθεί στο σύνολό του.

Οι ελληνικές Αρχές απελευθέρωσαν τους Χαντάντι και Ουσμάν στα τέλη Οκτωβρίου και εκείνοι ήρθαν αμέσως σε επικοινωνία με τον καθοδηγητή τους στη Συρία Αμπου Αχμαντ (Abu Ahmad), ο οποίος φρόντισε να προμηθευτούν 2.000 ευρώ μετρητά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους κατά μήκος της προσφυγικής διαδρομής.

Το ταξίδι τους ήταν επιφανειακά ήρεμο, ενώ όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, από τα κινητά τους τηλέφωνα αποκαλύπτεται ένα ευρύ δίκτυο επαφών τους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με τις οποίες ήρθαν σε επικοινωνία.

Από τα κωδικοποιημένα μηνύματα, ο καθοδηγητής τους φαίνεται να τους συνιστά να έχουν υπομονή. Μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι Χαντάντι και Ουσμάν έφτασαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας όπου έκαναν αίτηση για χορήγηση ασύλου και εγκαταστάθηκαν σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων περιμένοντας για εβδομάδες. Όχι χωρίς λόγο, όπως δείχνουν τα έγγραφα, καθώς έχοντας αποτύχει να συμμετάσχουν στις επιθέσεις του Παρισιού, σχεδίαζαν το επόμενο χτύπημά τους.

haddadi phone graphic exlarge 169

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι λίγο προτού συλληφθούν, οι δύο τζιχαντιστές έκαναν αναζητήσεις για τρένα στο Παρίσι, ενώ ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις επαφές τους σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου. Επίσης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίμεναν και έναν τρίτο άνδρα να προστεθεί στην ομάδα τους,με το όνομα Αμπιντ Ταμπαούνι (Abid Tabaouni).

Όπως ο Ουσμάν και ο Χανταντι, ο Ταμπαουνι ακολούθησε την ίδια προσφυγική διαδρομή και έφτασε στο Σάλτσμπουργκ το Δεκέμβριο. Την ημέρα της άφιξής του, οι αυστριακές Αρχές συνέλαβαν τους Ουσμάν και Χαντάντι από το κέντρο φιλοξενίας και μερικούς ακόμα ύποπτους για διασύνδεση με τους τρομοκράτες του Παρισιού.

Ο Ταμπαούνι, μαροκινής καταγωγής, συνελήφθη μόλις τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και πρόκειται σύντομα να εκδοθεί στην Αυστρία, ενώ οι Χαντάντι και Ουσμάν εκδόθηκαν στη Γαλλία, όπου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία.

Οι ερευνητές αναλύουν τώρα περισσότερες από 1.600 σελίδες δεδομένων από το τηλέφωνο του Ταμπαούνι προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις κινήσεις του και τις επαφές του.

Πολλαπλές πηγές, μιλώντας στο CNN i εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότεροι τζιχαντιστές που εισέρχονται στην Ευρώπη με τον τρόπο που εισήλθαν οι Χαντάντι, Ουσμάν και Ταμπαούνι.

Σημειώνεται ότι έπειτα από την ανακρίσεις των υπόπτων και τις αναλύσεις των στοιχείων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τζιχαντιστική οργάνωση σχεδίαζε αρχικά, οι εν λόγω τζιχαντιστές, οι οποίοι εισήλθαν τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη, να επιτεθούν στην Ολλανδία, καθώς και σε άλλους στόχους στη Γαλλία, σε εμπορικές περιοχές και σουπερ μάρκετ, ενώ στόχο τους αποτελούσε και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμα την εκτεταμένη χρήση από τους τζιχαντιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους σκοπούς τους, πως οι καθοδηγητές προστατεύουν τις αποστολές τους, καθώς και πρακτικές συμβουλές που δίνονται στα μέλη τους για λόγους ασφαλείας.

First on CNN: ISIS planned for more operatives, targets during Paris attacks

By Scott Bronstein, Nicole Gaouette, Laura Koran and Clarissa Ward, CNN Investigations

ΔΗΜΟΦΙΛΗ