ΚΟΣΜΟΣ

Χ. Κλίντον: Ο Τραμπ έχει εμμονή με τους δικτάτορες, όπως ο Πούτιν

Χ. Κλίντον: Ο Τραμπ έχει εμμονή με τους δικτάτορες, όπως ο Πούτιν
REUTERS/Brian Snyder

«Δικτάτορα» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μία εμμονή, μία παράλογη έλξη προς τους δικτάτορες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά η Κλίντον ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να επηρεάσει η Ρωσία τις προεδρικές εκλογές. Κάλεσε τόσο το Δημοκρατικό κόμμα, όσο και το Ρεπουμπλικανικό να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα αυτή την απειλή.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβανόταν τη διαβάθμιση απορρήτου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και δεν γνωρίζει τίποτε για τις πληροφορίες πως το προσωπικό της διέγραψε ή λογόκρινε μηνύματα.

Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Συρία, έκρινε πως το κλείσιμο της αμερικανικής φυλακής στον Κόλπο Γκουαντάναμο πρέπει να παραμείνει στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης, και υπογράμμισε πως όσα λέγονται για το Ίδρυμα Κλίντον δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ακόμη, η υποψήφια για τον Λευκό Οίκο είπε ότι δεν την ανησυχούν οι «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με την κατάσταση της υγείας της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε ότι δεν αποδέχεται την πρόσκληση του προέδρου του Μεξικό, Ενρίκε Πένια Νιέτο, να επισκεφθεί τη χώρα του μετά το «διπλωματικό επεισόδιο» που προκάλεσε ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ στο ταξίδι-αστραπή που έκανε εκεί.

Ο Πένια Νιέτο είχε απευθύνει προσκλήσεις και προς τους δύο υποψήφιους τον περασμένο μήνα. Ο Τραμπ έσπευσε να την αποδεχθεί και ταξίδεψε στο Μεξικό στον απόηχο των δηλώσεών του ότι αν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών και το κόστος θα το καλύψει η μεξικανική κυβέρνηση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Πένια Νιέτο, ο Τραμπ είπε ότι δεν συζητήθηκε το ποιος θα πληρώσει για το τείχος. Ο μεξικανός πρόεδρος παρέμεινε σιωπηλός στη συνέντευξη, αλλά λίγο αργότερα με μια ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως κατέστησε εξαρχής σαφές στον Τραμπ ότι η χώρα του δεν προτίθεται να πληρώσει για να οικοδομηθεί το τείχος που θέλει ο υποψήφιος.

«Βγήκε και είπε ένα πράγμα και ο μεξικανός πρόεδρος τον αντέκρουσε σχεδόν αμέσως», είπε η Κλίντον στη συνέντευξή της στο ABC News.

«Δεν το έθεσε, επομένως έχασε τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν ήξερε πώς να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με έναν αρχηγό κράτους. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σαφές αποτέλεσμα του ταξιδιού του», πρόσθεσε η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ