ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανική επένδυση 58 εκατ. ευρώ στη ΝΑΤΟϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ

Γερμανική επένδυση 58 εκατ. ευρώ στη ΝΑΤΟϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ
Η επένδυση θα καλύψει τις ανάγκες των γερμανικών δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Sabine Seibold

Το ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ αποδέσμευσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να διατεθούν σε επένδυση στη ΝΑΤΟϊκή βάση στο Ίντσιρλικ στην Τουρκία, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Spiegel online», που επικαλείται πηγή από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την κατασκευή πίστας για τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado, αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των γερμανικών δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Η είδηση, που αναμεταδίδεται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης,αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την κρίση που υπάρχει εδώ και λίγο καιρό μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας γύρω από τη βάση του Ίντσιρλικ.

Στο δημοσίευμα του Spiegel online αναφέρεται ακόμη ότι από τότε που Γερμανία συμμετέχει στις επιχειρήσεις, τα γερμανικά αεροσκάφη σταθμεύουν σε χώρους των αμερικανικών αεροσκαφών, η τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών γίνεται με τη συμβολή των συμμάχων και οι γερμανοί στρατιωτικοί φιλοξενούνται σε προσωρινούς χώρους.

Τον περασμένο Ιούνιο και μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής σχετικά με τη γενοκτονία των Aρμενίων το 1915, είχε ξεσπάσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα οι τουρκικές αρχές να μην επιτρέπουν μέχρι στιγμής σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη γερμανική δύναμη στο Ίντσιρλικ.

Χτες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι, αν Τουρκία έδινε άδεια σε γερμανούς κρατικούς λειτουργούς να επισκεφθούν το Ίντσιρλικ, αυτό θα ήταν ένα θετικό βήμα και για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ