ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Παρίσι

Πρώτο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Παρίσι
REUTERS/Benoit Tessier

Το φθινόπωρο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του για να φιλοξενήσει πρόσφυγες το πρώτο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, το κέντρο, αρχικής δυναμικότητας 400 θέσεων, θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου, θα λειτουργήσει σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο στο βόρειο Παρίσι, μια πόλη-σταθμός για αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.

Στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας του Παρισιού θα φιλοξενεί άνδρες, μόνους, οι οποίοι θα μπορούν για μια περίοδο "πέντε έως δέκα ημερών" να μείνουν εκεί και να "επωφεληθούν από ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογική βοήθεια".

Ένας δεύτερος χώρος δυναμικότητας 350 θέσεων θα ανοίξει έως τα τέλη του έτους σε ένα παλιό εργοστάσιο στα περίχωρα του Παρισιού, στο Ιβρί-σιρ-Σεν, για "τους ευάλωτους πληθυσμούς, τις γυναίκες, τα παιδιά που έχουν ανάγκη μια πολύ πιο σημαντική συνοδεία", διευκρίνισε η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού.

"Αν χρειάζεται να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι, θα το κάνουμε αν είναι απαραίτητο", είπε, προειδοποιώντας πως οι χώροι που έχουν εξασφαλιστεί είναι "προσωρινοί χώροι που πρέπει να υποδεχθούν, μέσα σε δύο έως τέσσερα χρόνια, άλλα σχέδια" και "θα πρέπει να τους αποδεσμεύσουμε" εγκαίρως.

"Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να στεγάσουμε τους ανθρώπους περιμένοντας μέχρις ότου προσανατολιστούν" προς άλλους μηχανισμούς προσωρινής στέγασης, δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, εξηγώντας πως το σχέδιο θα διαχειρίζεται μια φιλανθρωπική οργάνωση, η Emmaüs solidarités.

2016 09 06T113339Z 1626612607 LR1EC960W3TBK RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS PARIS

Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier

Οι μετανάστες "θα μπορούν να μείνουν εκεί, να επωφεληθούν ιατρικών εξετάσεων, ψυχολογικής βοήθειας καθώς και άμεσα μιας εργασίας και συμβουλών για την κατάστασή τους και αυτά τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν", είπε.

Η αρχική επένδυση ανέρχεται σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων έχει αναλάβει να καλύψει η πόλη του Παρισιού.

Μετά την αύξηση των εκκενώσεων καταυλισμών που είχαν κακές συνθήκες υγιεινής στο Παρίσι στη διάρκεια του περασμένου έτους, έπρεπε να "αλλάξουμε τρόπο και μέθοδο", δήλωσε η Ινταλγκό.

Από τον Ιούνιο του 2015, στο Παρίσι έχουν γίνει περισσότερες από είκοσι μεταφορές και "στεγάσεις" μεταναστών σε κέντρα προσωρινής στέγασης, στάδια ή δωμάτια ξενοδοχείων. Σήμερα εκκενώθηκε ένας καταυλισμός όπου ζούσαν εκατοντάδες άτομα βόρεια της πρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ