ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βόμβες χλωρίου «πνίγουν» παιδιά κι αμάχους στο Χαλέπι

Συρία: Βόμβες χλωρίου «πνίγουν» παιδιά κι αμάχους στο Χαλέπι
Twitter@bonniekipperman

Εικόνες χάους και αποπνικτική ατμόσφαιρα δημιούργησαν στο Χαλέπι της Συρίας βόμβες χλωρίου που φέρεται να έριξε η συριακή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν.

Οι βόμβες έπεσαν στη γειτονιά Σουκάρι του Χαλεπίου, που ελέγχεται από τους αντάρτες και προκάλεσαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν διασώστες και εθελοντές που έσπευσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες αμάχους, δεν υπάρχουν νεκροί από τη νέα επίθεση με χημικά που φέρεται να εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Άσαντ, όμως περίπου 80 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι εικόνες από τη γειτονιά του Χαλεπίου που επλήγη από τις βόμβες χλωρίου είναι ανατριχιαστικές. Παιδιά ασφυκτιούν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανάσα, κάποια δυσκολεύονται να τα καταφέρουν παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν μάσκα οξυγόνου.

Βίντεο και φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω του Twitter δείχνουν παιδιά να κλαίνε τρομαγμένα, άλλα να τρέμουν από το κρύο καθώς είναι είτε γυμνά, είτε βρεγμένα, άλλα είναι μόνα στο νοσοκομείο όπου οι διασώστες καταβάλλουν προσπάθειες για να τα βοηθήσουν να αναπνεύσουν.

Μαζί με τα παιδιά που «πνίγονται» από τα χημικά αέρια, και άμαχοι, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που επίσης ασφυκτιούν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανάσα.

Η Πολιτική Προστασία της Συρίας ανέφερε ότι κυβερνητικά ελικόπτερα έριξαν βόμβες βαρελιού, με χλώριο, μια κοινή βιομηχανική χημική ουσία, αλλά η χρήση του σε όπλα απαγορεύεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και η συριακή κυβέρνηση έχει πολλές φορές αρνηθεί ότι κάνει χρήση χημικών όπλων, όμως έρευνα του ΟΗΕ έδειξε ότι η συριακή κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει βόμβες χλωρίου σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στο παρελθόν, στη διάρκεια της πενταετούς εμφύλιας σύρραξης.

Όπως αναφέρει το Reuters, γίνεται αναφορά για δύο επιθέσεις με χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου, το 2014 και το 2015 από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, ενώ η Πολιτική Προστασία της Συρίας κατηγορεί τον Άσαντ για ακόμη δύο επιθέσεις με χλώριο, τον Αύγουστο.

Η επίθεση με βόμβες χλωρίου σημειώθηκε λίγο πριν το ραντεβού των αρχηγών της συριακής αντιπολίτευσης στο Λονδίνο, προκειμένου να ξεκινήσει το νέο σχέδιο για την πολιτική μετάβαση που προσδοκάται να φέρει το τέλος της συριακής εμφύλιας σύγκρουσης, που μέχρι στιγμής μετρά πάνω από 250.000 νεκρούς και περισσότερους από 11 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ