ΚΟΣΜΟΣ

Πιλότος έκανε ένα μικρό λάθος και αντί για τη Μαλαισία προσγειώθηκε στην Αυστραλία...

Πιλότος έκανε ένα μικρό λάθος και αντί για τη Μαλαισία προσγειώθηκε στην Αυστραλία...
Oscar Siagian/Getty Images/Ideal Images

Όλοι έχετε κάνει λάθος στο τιμόνι και αντί για το ένα στενό, στρίψατε στο επόμενο με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνετε ολόκληρο κύκλο για να φτάσετε στον προορισμό σας. Από αυτό, όμως, μέχρι το να κάνεις λάθος που θα σε στείλει 6.400 χλμ. μακριά από το επιθυμητό, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Το περιστατικό που ακολουθεί συνέβη τον Μάρτιο του 2015, ωστόσο τα ευρήματα της ευρήματα της έρευνας για την ασφάλεια των πτήσεων δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα.

Οι επιβάτες πτήσης της Air Asia είχαν ως τελικό προορισμό τη Μαλαισία, ωστόσο η προσγείωση καθυστερούσε και όλοι τους αναρωτιόνταν γιατί. Η απάντηση ήταν απλή, όχι όμως και... εύπεπτη. Οι κυβερνήτες προγραμμάτισαν λάθος συντεταγμένες με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να απομακρυνθεί από τη Μαλαισία και να προσγειωθεί τελικά 4.000 μίλια πιο μακριά και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση της αυστραλιανής Υπηρεσίας Πτήσεων, μόνοι υπεύθυνοι γι αυτή την εξέλιξη είναι οι πιλότοι, όχι μόνο επειδή όρισαν λάθος συντεταγμένες, αλλά και επειδή απέτυχαν να αντιληφθούν αυτό το λάθος.

Για την ιστορία, οι επιβάτες έφτασαν στη Μαλαισία με περισσότερες από έξι ώρες καθυστέρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ