ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης από τον Ομπάμα, λέει ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης από τον Ομπάμα, λέει ο Τραμπ
REUTERS/Mike Segar

Την εκτίμηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης από τον Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αφού λέει σπουδαία πράγματα για μένα, θα πω σπουδαία πράγματα για αυτόν», είπε ο Τραμπ ερωτηθείς για τον Πρόεδρο της Ρωσίας. «Ασφαλώς στο δικό τους σύστημα, υπήρξε ηγέτης, πολύ περισσότερο από ό,τι ο πρόεδρός μας», ανέφερε.

Κατά την εμφάνισή του στην εκδήλωση "Commander-in-Chief" που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρούν ότι ευνουχίζονται από τις πολιτικές του Ομπάμα και της Κλίντον».

«Νομίζω πως υπό την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, οι στρατηγοί ισοπεδώθηκαν. Τους υποβάθμισαν σε βαθμό τέτοιο που ντροπιάζει τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ στην εκδήλωση, στην οποία το κοινό ήταν βετεράνοι του στρατού.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ εξαίρει τον Πούτίν και η δήλωσή του πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια συμμαχία για να συντρίψουν τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από αμερικανούς ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Ομπάμα «ιδρυτή» του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός το οποίο προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος του GOP να υιοθετήσει ένα κάπως πιο πειθαρχημένο στιλ πολιτικού λόγου. Έκτοτε, μειώνει τη διαφορά του από την Κλίντον στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, «φλέρταρε» με το να αποκαλύψει τι πληροφορείται στις ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που του παρέχονται διότι είναι υποψήφιος πρόεδρος.

«Υπήρχε ένα πράγμα που μου προκάλεσε σοκ», είπε ο Τραμπ. «Αυτό που έμαθα είναι ότι η ηγεσία μας, ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν κάνει αυτό που οι ειδικοί του πρότειναν, και αυτό μου προκάλεσε κατάπληξη. Οι ηγέτες μας δεν κάνουν αυτό που τους εισηγούνται», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ