ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί βάφτηκε κόκκινο το ποτάμι στη Ρωσία

Γιατί βάφτηκε κόκκινο το ποτάμι στη Ρωσία

Μετά την «Κόκκινη Πλατεία», σειρά έχει το «κόκκινο ποτάμι» στη Ρωσία, καθώς ένα μοναδικό φαινόμενο έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ένας ποταμός στο αρκτικό τμήμα της Ρωσίας, στην πόλη Νόριλσκ, άλλαξε ξαφνικά χρώμα και έγινε κόκκινος!

Τα νερά του ποταμού Daldykan, που πλέον θυμίζει περισσότερο... φλέβα παρά ένα υδάτινο σώμα, απαθανάτισαν εντυπωσιασμένοι οι κάτοικοι της περιοχής και μοιράστηκαν τις φωτογραφίες στα social media.

Το φαινόμενο, που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, δεν είναι ανεξήγητο. Σύμφωνα με έρευνες των Αρχών είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε οικολογική καταστροφή, καθώς κοντά στο ποτάμι βρίσκονται μεταλλουργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες εκτιμάται πως διέρρευσαν ένα «αγνώστου ταυτότητας χημικό» και σε αυτό μάλλον οφείλεται το κόκκινο χρώμα του νερού.

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του σήμερα Πέμπτη, είπε πως αν υπέστη βλάβη ένας αγωγός, μπορεί διάφορες ουσίες να κατέληξαν στον Daldykan.

Το εργοστάσιο με τη μεγαλύτερη παραγωγή νικελίου, που βρίσκεται δίπλα από το ποτάμι, μέχρι στιγμής αρνείται τους ισχυρισμούς πως η μόλυνση ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του, ενώ προσέθεσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή και θα μειώσει την παραγωγή στο εργοστάσιο όσο θα διεξάγονται δοκιμές.

Ωστόσο, το νερό αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει άμεσο δημόσιο κίνδυνο, καθώς δεν παρέχεται προς κατανάλωση στους κατοίκους.

Το Νόριλσκ είναι η πιο βόρεια πόλη της Σιβηρίας και κατ επέκταση έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα νικελίου, χαλκού και παλλαδίου, οπότε προσελκύει πολλές μεταλλευτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να είναι από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Ρωσίας.

Crimson Tide: Residents stunned as Russian river turns red, by Madison Park and Radina Gigova

ΔΗΜΟΦΙΛΗ