ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δύο εβδομάδες μετά το σεισμό στο Αματρίτσε, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη (vid)

Ιταλία: Δύο εβδομάδες μετά το σεισμό στο Αματρίτσε, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη (vid)
CLAUDIO LOCATELLI

Σχεδόν 4.500 άστεγους άφησε πίσω του ο πολύνεκρος και καταστροφικός σεισμός στο Αματρίτσε στην Ιταλία, ενώ ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και σήμερα, δύο εβδομάδες μετά, η γη εξακολουθεί να τρέμει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αστέγων διαμένει σε στρατόπεδα που έχουν στηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας, την αστυνομία και άλλες οργανώσεις, τα οποία ωστόσο πολλές φορές δεν επαρκούν.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο Ιταλός δημοσιογράφος Κλαούντιο Λοκατέλι (Claudio Locatelli), σχεδόν 1 στα 4 σπίτια στο Αματρίτσε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το 24% των κτιρίων έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

«Μετά από δύο εβδομάδες περιμέναμε μια μεγάλη αντίδραση, ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη», τονίζει ο Κλαούντιο που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πληγείσα περιοχή.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη από ψυχολογικής πλευράς. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι –όπως επισημαίνει ο Κλαούντιο- δεν θέλουν να φύγουν από την περιοχή και να αφήσουν τη γη τους, ειδικά οι άνθρωποι που εκτρέφουν ζώα ή έχουν τις δουλειές τους εκεί.

«Η κατάσταση σε σύγκριση με το παρελθόν, για παράδειγμα με το σεισμό στην Λ’Ακουίλα το 2009, κατά τη γνώμη μου είναι κακή. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο ίδιος αλλά τώρα πρόκειται για μια μικρότερη κοινότητα. Σχεδόν όλοι εδώ, έχουν χάσει κάποιον δικό τους σε αυτό το σεισμό», σημειώνει ο Κλαούντιο.

Σχετικά με τις αναφορές για κακές κατασκευές κτιρίων στην περιοχή, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ενώ όπως λέει ο Κλαούντιο, σίγουρα κάτι πήγε στραβά, καθώς μερικά χρήματα που προορίζονταν για την ανακαίνιση των κτιρίων χρησιμοποιήθηκαν για άλλο σκοπό ή εξαφανίστηκαν.

Ο Κλαούντιο Λοκατέλι είναι επίσης ιδρυτής μιας ομάδας αλληλεγγύης, η οποία προσφέρει βοήθεια στους άστεγους, βρίσκοντας και παραδίδοντάς τους λυόμενα σπίτια και βοηθώντας στη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ