ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η νοσοκόμα του θρυλικού φιλιού στην Times Square

Πέθανε η νοσοκόμα του θρυλικού φιλιού  στην Times Square
CNNi

Η νοσοκόμα που έγινε διάσημη από τη θρυλική φωτογραφία στην οποία την φιλάει ένας ναύτης καταμεσής της Times Square, σε μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές του 20ου αιώνα που έχουν αποτυπωθεί σε φιλμ, πέθανε την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου.

Η Γκρέτα Φρίντμαν, πέθανε στη Βιρτζίνια, σε ηλικία 92 ετών κι έπειτα από μάχη με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως έκανε γνωστό ο γιος της, Τζόσουα Φρίντμαν μιλώντας στο CNN.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1945, τη στιγμή που οι Αμερικανοί έμαθαν για την παράδοση της Ιαπωνίας, έγινε το σύμβολο της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο φωτογράφος Άλφρεντ Αϊσεντάεντ κατέγραψε με την κάμερά του τη στιγμή που ο ναύτης Τζορτζ Μεντόζα, αγκαλιάζει σφιχτά και φιλά την Γκρέτα Φρίντμαν, τη στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν βγει μαζικά στην Times Square πανηγυρίζοντας τη λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου.

Η 21χρονη τότε βοηθός οδοντιάτρου, βρισκόταν στην διάσημη πλατεία, πανηγυρίζοντας, μόλις ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας.

«Ξαφνικά, με άρπαξε ένας άγνωστος ναύτης», είχε πει η Φρίντμαν σε συνέντευξή της το 2005 προσθέτοντας ότι «ήταν περισσότερο μια πράξη ενθουσιασμού, μια που δεν θα έπρεπε να επιστρέψει στο μέτωπο», ενώ προσπαθώντας να ερμηνεύσει την αυθόρμητη κίνηση του Μεντόζα εκτίμησε πως «άρπαξε και φίλησε ένα κορίτσι που φορούσε στολή νοσοκόμας, γιατί ένιωθε τεράστια ευγνωμοσύνη για τις νοσοκόμες που τον περιέθαλψαν όταν ήταν τραυματίας».

GettyImages 53387460

Μία από τις πολλές αναπαραστάσεις του θρυλικού φιλιού στην Times Square/Getty images/ideal images/Mario Tama / Staff

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα αργότερα στο περιοδικό Life, όμως οι ταυτότητες των δύο πρωταγωνιστών παρέμειναν μυστήριο, μέχρι το 1980, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι ο Τζορτζ Μεντόζα και η Γκρέτα Φρίντμαν ήταν το ζευγάρι στην εμβληματική φωτογραφία.

Άγνωστοι μεταξύ τους πριν το φιλί, η Φρίντμαν και ο Μεντόζα παρέμειναν άγνωστοι και μετά, καθώς τράβηξε ο καθένας τον δρόμο του, χωρίς να μιλήσουν ή να γνωριστούν, μετά από αυτή την αυθόρμητη κίνηση του αμερικανού ναύτη μέσα στον ενθουσιασμό του.

Όσο για τον φωτογράφο που "έπιασε" με την κάμερά του το φιλί, αποκάλυψε πως ήταν η αντίθεση των χρωμάτων στα ρούχα των δύο πρωταγωνιστών, αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον και τράβηξε τη φωτογραφία. "Αν εκείνη φορούσε ένα σκούρο φόρεμα, δεν θα είχα τραβήξει ποτέ τη φωτογραφία. Το ίδιο κι αν ο ναύτης φορούσε άσπρη στολή", είχε εξομολογηθεί ο Αϊσεντάεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ