ΚΟΣΜΟΣ

Το Der Spiegel παρουσιάζει τον Ερντογάν ως δικτάτορα – αντιδράσεις από την Τουρκία

Το Der Spiegel παρουσιάζει τον Ερντογάν ως δικτάτορα – αντιδράσεις από την Τουρκία

Σε ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, το περιοδικό Der Spiegel έκανε ένα αφιέρωμα στην Τουρκία με τίτλο: «Μια χώρα χάνει την ελευθερία της».

Στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως δικτάτορας, απαθής, φορώντας γυαλιά ηλίου. Στο βάθος διακρίνονται οι δύο μιναρέδες ενός γνωστού τζαμιού της Κωνσταντινούπολης που, χάρη στο φωτομοντάζ, έχουν μεταμορφωθεί σε πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση. Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν είδε «με καλό μάτι» το εξώφυλλο.

1050

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη, αναφέρει ότι το τεύχος αυτό αντικατοπτρίζει μια "διαστρεβλωμένη και προκατειλημμένη εικόνα της χώρας". Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα προκλητικό το εξώφυλλο αυτό, ιδίως επειδή κυκλοφόρησε τις μέρες που η Τουρκία γιορτάζει το μουσουλμανικό Εΐντ αλ Άντχα, τη Γιορτή της Θυσίας. Για τον εκπρόσωπο, το περιοδικό επιδίωξε να μεταφέρει "μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ επίσης".

Η κάλυψη ειδήσεων από το γερμανικό περιοδικό είχε προκαλέσει τριβές και στο παρελθόν. Τον περασμένο Μάρτιο, ο ανταποκριτής του Der Spiegel στην Τουρκία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ