ΚΟΣΜΟΣ

Μαθήματα ζωής από 29χρονο: Κάνει τον γύρο της Κίνας με αναπηρικό καροτσάκι

Μαθήματα ζωής από 29χρονο: Κάνει τον γύρο της Κίνας με αναπηρικό καροτσάκι
CNN International

Παρέα με το αναπηρικό του αμαξίδιο ο Quan Peng, κάνει τον γύρο της Κίνας και ζει το όνειρο του σε μια χώρα που τον στιγματίζει λόγω της αναπηρίας του.

Έχοντας διανύσει πάνω από 5.000 χιλιόμετρα με μοναδικό μοχλό την δύναμη των χεριών και του πνεύματος του ο Quan μετρά πάνω από 3.000 αχρηστεμένα γάντια και δεκάδες χιλιάδες εικόνες ευτυχίας.

«Θέλω να πω στον κόσμο ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους», τονίζει ο ταξιδιώτης και οδεύει προς το «τέλος του κόσμου» τη Sanya, το νοτιότερο άκρο της Κίνας.

«Κάποτε είπα σε μια κοπέλα ότι θα την πάω να δει την άκρη του κόσμου, αλλά δεν πίστεψε ότι ένας άνθρωπος όπως εγώ, μπορεί να το κάνει», λέει στο CNN, τώρα όμως είναι μια ανάσα μακριά από τον προορισμό του.

Ζει με την συνεχή αμφισβήτηση του κόσμου καθώς τον αντιμετωπίζουν σαν «πίθηκο» ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που γελούν με την προσπάθεια του.

«Πιστεύουν πως είμαι ένας απλός ζητιάνος. Αυτή είναι η κυρίαρχη ιδέα για τους ανθρώπους με αναπηρία στην Κίνα».

Σκοπός του να σπάσει τα στερεότυπα και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σεβασμού προς όλους.

Μπορεί μια εγχείρηση στα 14 του να του στέρησε τα πόδια του και για πολύ καιρό την όρεξη για ζωή, «για πολύ καιρό ήθελα απλά να αυτοκτονήσω», μαρτυρά, όμως σήμερα στέκεται δυνατός και κάνει κάτι που και απόλυτα υγιείς δεν θα τολμούσαν.

Με αφετηρία το Πεκίνο και με τη σκέψη του στην Guansu, που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον Αύγουστο του 2014 ο 29χρονος μαχητής της ζωής ξεκίνησε το ταξίδι του.

Έχοντας ήδη περάσει από 50 από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας το μοναδικό του παράπονο είναι η έλλειψη υποδομής για ανθρώπους με αναπηρικά καρότσια, που θα έκανε το ταξίδι του πιο ευχάριστο.

Επόμενος σταθμός του το πιο «πολιτισμένο» Χογνκ Κονγκ που παρέχει μεγαλύτερες ανέσεις σε άτομα με κινητά προβλήματα.

Ο Quan Peng ελπίζει και ονειρεύεται, «οι ονειροπόλοι δεν τα παρατάνε. Τα ταξίδια ήταν πάντα το όνειρο μου και αποφάσισα να κάνω ακριβώς αυτό, ακόμη και αν χρειάζεται να το κάνω με την αναπηρική μου καρέκλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ