ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Πάνω από 3 εκατ. προσφυγόπουλα δεν μπορούν να πάνε σχολείo

ΟΗΕ: Πάνω από 3 εκατ. προσφυγόπουλα δεν μπορούν να πάνε σχολείo
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια προσφυγόπουλα σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει η έρευνα, περίπου 1,75 εκατομμύρια παιδιά δεν φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,95 εκατομμύρια έφηβοι πρόσφυγες είναι εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα, οι πρόσφυγες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μην πάνε σχολείο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, αύξηση παρουσιάζει και ο παγκόσμιος προσφυγικός πληθυσμός σχολικής ηλικίας. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, ενώ ο πληθυσμός αυτός ήταν σχετικά σταθερός τα πρώτα δέκα χρόνια του 21ου αιώνα στα 3,5 εκατομμύρια, από το 2011 αυξάνεται κατά μέσο όρο ετησίως κατά 600.000 παιδιά και εφήβους.

Μόνο το 2014, ο προσφυγικός πληθυσμός σχολικής ηλικίας αυξήθηκε κατά 30%. Περισσότερα από τα μισά παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες παγκοσμίως που δεν πηγαίνουν σχολείο, βρίσκονται μόλις σε επτά χώρες: το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, την Κένυα, τον Λίβανο, το Πακιστάν και την Τουρκία.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγο πριν από τη συνάντηση των ηγετών του κόσμου, στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και της Συνόδου των ηγετών για την Παγκόσμια Προσφυγική Κρίση. Και στις δύο συνόδους η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις, δωρητές, ανθρωπιστικές οργανώσεις και αναπτυξιακούς εταίρους, να ενισχύσουν περαιτέρω τη δέσμευσή τους για να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

Η έκθεση καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην αποτελεσματική ένταξη των παιδιών προσφύγων στα εθνικά συστήματα και τον πολυετή εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ