ΚΟΣΜΟΣ

Ανήλικος υποβλήθηκε σε ευθανασία στο Βέλγιο

Ανήλικος υποβλήθηκε σε ευθανασία στο Βέλγιο
EPA/OLIVIER HOSLET/φωτογραφία αρχείου

Η πρώτη ευθανασία ανηλίκου στο Βέλγιο είναι γεγονός. Για πρώτη φορά, δύο χρόνια μετά την έγκριση του σχετικού νόμου στη χώρα, ένα παιδί υποβλήθηκε σε ευθανασία, έπειτα από αίτημά του.

Η ηλικία του ανηλίκου που υποβλήθηκε σε ευθανασία δεν έχει γίνει γνωστή, σύμφωνα με το Reuters όμως διευκρινίζεται ότι έπασχε από μια ασθένεια στο τελικό στάδιο.

Την ευθανασία του ανηλίκου επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ευθανασίας, ο καθηγητής Βιμ Ντίστελμανς, κάνοντας πάντως λόγο για εξαίρεση και τονίζοντας ότι είναι κάτι που επιφυλάσσεται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που δεν έχει θέσει περιορισμό ηλικίας στην ευθανασία, επιτρέποντας σε ανηλίκους «με ικανότητα αντίληψης», που πάσχουν από ανίατη ασθένεια, να την επιλέξουν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ανήλικος θα πρέπει να «βρίσκεται σε μια ιατρική κατάσταση χωρίς διέξοδο που οδηγεί στον θάνατο σύντομα, να αντιμετωπίζει έναν αδιάκοπο και αφόρητο φυσικό πόνο που δεν μπορεί να καταπραϋνθεί και που οφείλεται σε μια σοβαρή και ανίατη τυχαία ή παθολογική ασθένεια».

Διευκρινίζει ακόμη πως είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων του στην αίτηση για ευθανασία την οποία μελετά ιατρική ομάδα και ανεξάρτητος ψυχίατρος ή ψυχολόγος.

Ο νόμος για την ευθανασία εγκρίθηκε το 2014 στο Βέλγιο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των πολιτών μιας χώρας με καθολική παράδοση.

Η είδηση της πρώτης ευθανασίας ανηλίκου πάντως, έχει ήδη κάνει τον γύρω των social media, ενώ προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ