ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Λονδίνο υπέρ των προσφύγων

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Λονδίνο υπέρ των προσφύγων
Διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πρόσφυγες, πραγματοποίησαν πορεία στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας της Διεθνούς Αμνηστίας υπέρ των προσφύγων, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 REUTERS/Peter Nicholls

Περίπου 20.000 άνθρωποι –κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας– συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου για να διαδηλώσουν υπέρ μίας πιο γενναιόδωρης πολιτικής για την υποδοχή μεταναστών στη χώρα.

Με χαλαρούς ρυθμούς, εν χοροίς και οργάνοις, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την λεωφόρο Παρκ Λέιν κατά μήκος του Χάιντ Πάρκ στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, υψώνοντας επιγραφές με συνθήματα «Ένας κόσμος, ένας λαός», «Οι φίλοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», «Όλοι ίσοι, όλοι ευπρόσδεκτοι» και βάδισαν με κατεύθυνση το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι (Theresa May).

Προσεγγίζοντας το Πικαντίλι Σέρκους, οι διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα «Πρόσφυγες αφήστε τους να μείνουν (stay), απελάστε την Τερέζα Μέι».

Την κινητοποίηση διοργάνωση η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη προς τους Πρόσφυγες» (http://www.swruk.org/) και τελούσε επίσης υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η διοργάνωσή της προηγήθηκε κατά δύο ημερών της συνόδου που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι αρχηγοί κρατών όλου του κόσμου, στο πλαίσιο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση κι η τύχη εκατομμυρίων προσφύγων και να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα υπάρχουν 65 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, τα 21 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες που πασχίζουν ν’ αποφύγουν συρράξεις, τη φτώχεια ή αιματοχυσίες όπως αυτή της Συρίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 κατοίκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ