ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι έπληξε θέσεις του συριακού στρατού

Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι έπληξε θέσεις του συριακού στρατού
Σύρος στρατιώττης στέκεται στην είσοδο του πολιορκούμενου προαστίου Νταράγια (Daraya) της Δαμασκού, πριν από την επιχείρηση εκκένωσης ανταρτών και κατοίκων στην περιοχή, την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 REUTERS/Omar Sanadiki

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως βομβάρδισε σημεία που θεωρούσε ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία, ανακαλώντας εν συνεχεία τις επιχειρήσεις του στην περιοχή όταν η Μόσχα ειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι να είναι κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού.

«Νωρίτερα σήμερα ένα μαχητικό αεροσκάφος της συμμαχίας πραγματοποίησε έναν βομβαρδισμό στα νότια του Ντέιρ Εζόρ στη Συρία», αναφέρει στο ανακοινωθέν της η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (Central Command – CENTCOM).

Όπως εξηγεί το αμερικανικό επιτελείο της Μέσης Ανατολής: «Οι δυνάμεις της συμμαχίας πίστευαν πως έπλητταν θέση μάχης του Ισλαμικού Κράτους που παρακολουθούσαν καιρό πριν την επιχείρηση βομβαρδισμού. Η επίθεση σταμάτησε αμέσως μόλις οι υπεύθυνοι της συμμαχίας ενημερώθηκαν από τους Ρώσους ομολόγους τους πως είναι πιθανόν τα οχήματα και το προσωπικό των στόχων να ανήκουν στον συριακό στρατό».

Στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε μία ζώνη όπου η συμμαχία είχε βομβαρδίσει ξανά στο παρελθόν. Οι Ρώσοι είχαν ειδοποιηθεί προηγουμένως γι’ αυτήν την επιδρομή –μία κίνηση «επαγγελματικής αβροφροσύνης», ώστε ν’ αποφευχθούν τυχόν εναέρια επεισόδια μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας και των Ρώσων πάνω από τη Συρία, η οποία όμως δεν αποτελεί και υποχρεωτική διαδικασία.

«Η Συρία είναι ένα περίπλοκο θέατρο επιχειρήσεων με διαφορετικές στρατιωτικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές να δρουν σε κοντινές περιμέτρους, όμως η συμμαχία ουδέποτε θα στόχευε σκόπιμα μία συριακή στρατιωτική μονάδα», τονίζει η CENTCOM και το Πεντάγωνο.

«Η συμμαχία θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης αυτής ώστε να αντλήσει τα διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Το χτύπημα ήρθε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της Μόσχας πως η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, καθιστώντας την Ουάσιγκτον υπεύθυνη σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας.

Οι ρωσικές αντιδράσεις

Από την αρχή, η Δαμασκός και η Μόσχα κατηγόρησαν τις δυνάμεις της συμμαχίας για την επιδρομή.

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βομβαρδισμός κοντά στο αεροδρόμιο του Ντέιρ Αλ Εζόρ (Deir ez-Zor) στοίχισε τη ζωή σε 83 κυβερνητικούς στρατιώτες, τραυματίζοντας άλλους 120. Αρχικά, είχε κάνει λόγο για 30 με 35 νεκρούς, ανεβάζοντας στη συνέχεια τις εκτιμήσεις του για το εύρος των απωλειών των συριακών δυνάμεων σε τουλάχιστον ογδόντα στρατιώτες.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως ήταν τα δυτικά αεροσκάφη εκείνα που βομβάρδισαν θέσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού κοντά στο αεροδρόμιο, «με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 62 στρατιώτες» (κατά τις εκτιμήσεις εκείνης της ώρας). Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε ότι είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το χτύπημα, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου υποστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ (Igor Konashenkov), τα αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας πέρασαν στη Συρία από το Ιράκ.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο, σε περίπτωση που οι αεροπορικές επιδρομές οφείλονται σε λάθος, τούτο αποτελεί τρανή απόδειξη για τις επιπτώσεις που έχει η επίμονη άρνηση της Ουάσιγκτον να συντονίσουν οι δύο υπερδυνάμεις τη δράση τους κατά των ισλαμιστών στη Συρία.

Οι πληροφορίες της Μόσχας έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ντέιρ Αλ Ζορ, το οποίο βρίσκεται 123 χλμ. νοτιοδυτικά της Ράκα (Raqqa).

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο διοικητή του συριακού στρατού, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν τις θέσεις που έχασαν από τους τζιχαντιστές –οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τον μισάωρο βομβαρδισμό– κοντά στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πηγή από το Συριακό Παρατηρητήριο, την ίδια στιγμή με τα συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιδρομές και ρωσικά μαχητικά. Όπως προστίθεται στην ίδια αναφορά, η αεροπορική επιδρομή επέτρεψε στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους να ανακαταλάβουν τις θέσεις του στρατού στο Τζέμπελ Θάρντα (Jebel Tharda), νότια πύλη της Ντέιρ Αλ Ζορ.

Με μεταγενέστερο τηλεγράφημά του το Sputnik μετέδιδε τα λεγόμενα του Ταρέκ Αχμάντ (Tarek Ahmad) από το υπερεθνικιστικό Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικό Κόμμα –το μεγαλύτερο κόμμα της «νόμιμης» συριακής αντιπολίτευσης– ότι το χτύπημα είναι μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί η προέλαση του συριακού στρατού και ανάληψη πλήρους ελέγχου των ιρακινοσυριακών συνόρων από τον Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Σύρο πολιτικό, που είναι μέλος της λεγόμενης αντιπολιτευτικής Ομάδας του Χμεϊμίμ, οι δυτικοί σύμμαχοι «θα αντικαταστήσουν τους τζιχαντιστές του Daesh με στρατιώτες της Τουρκίας ή της Ιορδανίας, δημιουργώντας μία ζώνη ασφαλείας, ώστε να αποκοπεί η Συρία από το Ιράκ».

Τα παραπάνω αντανακλούν εν πολλοίς τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς της Δαμασκού αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου δεσπόζει η Ντέιρ Αλ Ζορ.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με διπλωμάτες, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις επιδρομές των αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού,

Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου αναμένεται να συναντηθούν να κεκλεισμένων των θυρών στις 02:30 ώρα Ελλάδας, με βάση τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Σε μια ασυνήθιστα σκληρή δήλωση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Μαρία Ζαχάροβα (Maria Zakharova) δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ρωσοαμερικανική συμφωνία για την Συρία.

«Οδηγούμαστε σε μια πραγματικά τρομακτική διαπίστωση για όλο τον κόσμο: ότι ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το Ισλαμικό Κράτος. Πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό», τόνισε η Ζαχάροβα στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ζητάμε πλήρη και αναλυτική εξήγηση από την Ουάσιγκτον. Αυτή πρέπει να δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε η Ζαχάροβα.

Με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε στα συριακά μέσα ενημέρωσης, το συριακό ΥΠΕΞ κάλεσε το Συμβούλιο να καταδικάσει αυτό που χαρακτηρίζει αμερικανική επιθετικότητα, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί την συριακή εδαφική κυριαρχία.

Από την πλευρα του το ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης στην Συρία, στην επιδρομή του δυτικού συνασπισμού χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε «σχεδόν σίγουρος» ότι οι στόχοι που επλήγησαν ήταν θέσεις του συριακού στρατού, τονίζοντας πως ο βομβαρδισμός διήρκησε για περίπου μία ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ