ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν με θέμα το Κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν με θέμα το Κυπριακό

Με κύριο θέμα το Κυπριακό στην ατζέντα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η συνάντηση του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος Αναστασιάδης , στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του πρώτου, Έσπεν Άϊντα, συζήτησαν «την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο». Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ έκανε λόγο για « άνευ προηγουμένου πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τον τελευταίο χρόνο, και χαιρέτισε επίσης το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποφασιστικότητας και καλής θέλησης που περιβάλλει τις συνομιλίες».

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μισή ώρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρά το σύντομο (της συνάντησης) ήταν αρκετά περιεκτική αλλά και αρκετά δημιουργική.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τους απασχόλησε η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, «δηλαδή ως έχει σήμερα το στάδιο των διαπραγματεύσεων, με πολλή αντικειμενικότητα, μακριά από οποιοδήποτε blame game, δηλαδή απόδοση ευθυνών».

Είπε ότι ενημέρωσε για κάποια εναπομείναντα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, υπογραμμίζοντας «την ίδια ώρα την ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής από όλους να μη δημιουργηθούν καταστάσεις, οι οποίες πιθανότατα, αντί να μας οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, να είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας, μη επικεντρωνόμενοι στην ουσία και στις ανησυχίες να οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι οποίες, ανώριμες ούσες, δεν θα αποδώσουν αυτό που θέλουμε να πετύχουμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Μπαν Κι Μουν επέδειξε «απόλυτη κατανόηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ