ΚΟΣΜΟΣ

Ο Π. Βαλασόπουλος ακτινογραφεί την ήττα Μέρκελ στο Βερολίνο

Ο Π. Βαλασόπουλος ακτινογραφεί την ήττα Μέρκελ στο Βερολίνο
REUTERS/ FABRIZIO BENSCH

Σφίγγει η πίεση γύρω από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μετά τα χαμηλά ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, τα χαμηλότερα που έχουν πάρει ποτέ στην ιστορία τους στο εν λόγω κρατίδιο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN Greece στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, ο κύριος ανταγωνιστής της καγκελαρίου Μέρκελ αυτή τη στιγμή είναι ο Χορστ Ζεεχόφερ από τους Χριστιανοκοινωνιστές, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, το οποίο αντιστέκεται στην πολιτική της κ. Μέρκελ στο μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Ο Ζεεχόφερ επιμένει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει ανώτατο όριο στους πρόσφυγες τους οποίους θα υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, τουλάχιστον στις 200.000, κάτι το οποίο αρνείται η καγκελάριος.

Η καγκελάριος χάνει συνέχεια ψηφοφόρους εξαιτίας της φιλελεύθερης και ανοικτής πολιτικής της στο προσφυγικό, στην οποία επιμένει.

Οι πιέσεις που δέχεται η κ. Μέρκελ από το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας αναμένεται να αυξηθούν όσο η καγκελάριος χάνει ποσοστά και όσο αυξάνεται η δύναμη της ακροδεξιάς.

Μάλιστα οι Βαυαροί απειλούν ότι είναι πολύ πιθανό στις εκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο, να κατεβάσουν τον Ζεεχόφερ ως αντίπαλο της Μέρκελ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν.

Το τι θα γίνει με το μέλλον της κ. Μέρκελ θα ξεκαθαρίσει στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατικών τον Δεκέμβριο, όπου θα εκλέξουν πρόεδρο, αλλά και τον υποψήφιο καγκελάριο για τις εκλογές του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ