ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει τη σεξουαλική ικανοποίηση

Έρευνα: Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει τη σεξουαλική ικανοποίηση

Η έκθεση στο έντονο φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και ενισχύσει τη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών που έχουν χαμηλή λίμπιντο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, στην Ιταλία, διαπίστωσαν ότι η τακτική χρήση νωρίς το πρωί ενός «κουτιού ισχυρού φωτός» παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης, βοήθησε στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα οι άνδρες να δουν τη σεξουαλική τους ζωή να βελτιώνεται σημαντικά.

Όπως είπε ο καθηγητής Αντρέα Φατζιολίνι, επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη, η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη κατά τη διάρκεια των σκοτεινών νυχτερινών μηνών στο βόρειο ημισφαίριο.

«Η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης δικαιολογεί την μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση. Στο βόρειο ημισφαίριο, η παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό μειώνεται-φυσιολογικά-από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, και στη συνέχεια αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ κορυφώνεται τον Οκτώβριο», σημείωσε ο Ιταλός καθηγητής, σύμφωνα με το Reuters.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία παρατηρείται σε σημαντικό αριθμό ανδρών μόλις περάσουν τα 40, με τις σχετικές μελέτες να διαπιστώνουν ότι ένα ποσοστό 25% των ανδρών αναφέρουν σεξουαλικό πρόβλημα.

Η ομάδα του Φατζιολίνι εκπόνησε τη μελέτη σε 38 άνδρες, που είχαν ήδη διαγνωσθεί με διαταραχές που σχετίζονται με τη μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την μία να υποβάλλεται σε θεραπεία με το «κουτί ισχυρού φωτός» και την δεύτερη να υποβάλλεται σε αντίστοιχη θεραπεία, αλλά με σημαντικά ασθενέστερο φως.

Πριν τη θεραπεία ο μέσος όρος σεξουαλικής ικανοποίησης των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες ήταν 2/10, όμως μετά τη θεραπεία οι άνδρες της πρώτης ομάδας είδαν τη λίμπιντό τους να αυξάνεται σημαντικά (6/10), σε αντίθεση με εκείνους του δεύτερου γκρουπ που κατέγραψαν αύξηση μεν, μικρή δε (2,7/10).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ