ΚΟΣΜΟΣ

Το hygge κάνει τους Δανούς τον πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο

Το hygge κάνει τους Δανούς τον πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο
REUTERS/Ammar Abdullah

Τι είναι αυτό που έχει κάνει τη Δανία το κράτος με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους του κόσμου; Είναι μία λέξη η οποία φαίνεται να σημαίνει περισσότερα από όσα μπορούμε να σκεφτούμε.

Για 40η συνεχή χρονιά η Δανία έχει ξεπεράσει τον δείκτη ευημερίας και ευτυχίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μόλις φέτος κατέλαβε την πρώτη θέση στο World Happiness Report. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ευτυχία;

Παρόλους τους μεγάλους χειμώνες, τον μουντό καιρό και το κρύο κλίμα, οι Δανοί δεν το βάζουν κάτω, γιατί έχουν «ενσωματώσει» στον πολιτισμό τους μία διαφορετική νοοτροπία.

Το «hygge» (προφέρεται hoo-gah) δεν είναι μία απλή λέξη. Προέρχεται από τη Νορβηγία και σήμαινε «ευημερία». Στην Δανία εμφανίστηκε κοντά στο τέλος του 18ου αιώνα και υιοθετήθηκε ως τρόπος ζωής αμέσως. Στα ελληνικά δεν έχει ακριβή μετάφραση. Σημαίνει ζεστασιά, θαλπωρή, ευημερία και ακόμα περισσότερα.

Στην «πράξη» σημαίνει συντροφικότητα, οικειότητα. Είναι η τέχνη της ζωής, η αγάπη για την οικογένεια, η δημιουργία ενός κλίματος ζεστασιάς.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Colymbia, Earth Institute, «Η ψυχική υγεία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την ευτυχία σε κάθε χώρα.» Σίγουρα ο πλούτος μία χώρας έχει καθοριστικό ρόλο στην ευτυχία της, «αλλά τελικά είναι πιο σημαντικοί οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η δύναμη της κοινωνικής υποστήριξης.»

«Σε άλλες γλώσσες η λέξη hygge ή θαλπωρή συνδέεται με μία φυσική κατάσταση, ενώ το hygge συνδέεται περισσότερο με μία διανοητική κατάσταση» αναφέρει ο Lotte Hansen, ένας φοιτητής βιβλιοθηκονομίας στη Δανία, ξεκαθαρίζοντας περισσότερο τον ορισμό της λέξης. «Είναι σαν ένα συναίσθημα, και αυτό ενδυναμώνεται την περίοδο Χριστουγέννων. Τα κεριά, το φαγητό, οι ώρες με την οικογένειά.» Βέβαια, δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα, προσθέτει, σημειώνοντας ότι το πνεύμα του hygge είναι διάχυτο όλο τον χρόνο.

Οι υπόλοιποι λαοί έχουμε πολλά να μάθουμε για την ευτυχία από τους Δανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ