ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι Μουν: Έκκληση να τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται στη Συρία

Μπαν Κι Μουν: Έκκληση να τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται στη Συρία
REUTERS/ MIKE SEGAR

Έκκληση να μπει  τέλος στις μάχες που μαίνονται στη Συρία απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στην ομιλία του κατά την έναρξη της ετήσιας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Καλώ όλους εκείνους που ασκούν επιρροή (να καταβάλουν προσπάθειες) προκειμένου να επιτευχθεί ο τερματισμός των μαχών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια πολιτική μετάβαση», είπε ο Μπαν, καθώς λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας, ακολούθησαν συγκρούσεις.

Ο γ.γ. καταδίκασε την αιματηρή επίθεση εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στο Χαλέπι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται «για μια αποκρουστική, βάρβαρη και προφανώς εσκεμμένη επίθεση» που υποχρέωσε τον ΟΗΕ να αναστείλει τις ανθρωπιστικές του επιχειρήσεις.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία «ήρωες» και όσους τους επιτίθενται «δειλούς» που θα «λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα».

Η σύρραξη στη Συρία «έχει τους περισσότερους νεκρούς και σπείρει τη μεγαλύτερη αστάθεια» σημείωσε, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πολλές οργανώσεις σκότωσαν αθώους αμάχους, όμως κανείς τόσους όσους η συριακή κυβέρνηση που συνεχίζει να χρησιμοποιεί βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον των κατοικημένων περιοχών και να βασανίζει κρατουμένους».

Τέλος, ο Μπαν Κι Μουν επέκρινε τους πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης που «τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή», υπογραμμίζοντας την παρουσία στην αίθουσα της ολομέλειας εκπροσώπων κυβερνήσεων που «διευκόλυναν, χρηματοδότησαν ή ακόμα και συμμετείχαν στις φρικαλεότητες που διέπραξαν όλες οι εμπλεκόμενες στη σύρραξη πλευρές».

Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε 300.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ