ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί δεν μετάνιωσαν για το Brexit

Οι Βρετανοί δεν μετάνιωσαν για το Brexit
REUTERS/Luke MacGregor

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν έχουν μετανιώσει για το γεγονός ότι ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ, αναφέρει ο δημοσκόπος Τζον Κέρτις ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη μια νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, ανέλυσε μια σειρά δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου όπου το Brexit κέρδισε με ποσοστό 52% και όπως δήλωσε σε βρετανικά Μέσα: «παραμένουμε διχασμένοι, τρεις μήνες μετά. Οι απόψεις δεν άλλαξαν».

Η έρευνα, σύμφωνα με τον ειδικό, κατέδειξε επιπλέον ότι οι ψηφοφόροι έχουν πλέον ρεαλιστικότερες προσδοκίες μπροστά στις υποσχέσεις που τους δόθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περί δραματικής μείωσης της μετανάστευσης, αλλά και χρήσης των κονδυλίων που καταβάλλονται στις Βρυξέλλες υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας.

Όπως αναφέρει ο δημοσκόπος:

Πριν από το δημοψήφισμα, το 50% και πλέον των πολιτών ανέμενε τη μείωση της μετανάστευσης, όμως αυτό το ποσοστό κατέγραψε πτώση, στο 45%.

Σε ερώτηση σχετικά με τι αναμένουν από το Brexit, η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών αναφέρει τον τερματισμό της οικονομικής συνεισφοράς της Βρετανίας προς τις Βρυξέλλες και το τέλος της ελευθερίας κυκλοφορίας των πολιτών, όμως επίσης την παραμονή στην ενιαία αγορά.

Εντούτοις, ο ερευνητής επισήμανε ότι υπάρχει «ένα ξεκάθαρο άνοιγμα στο ενδεχόμενο συμβιβασμού», καθώς η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρύτερης πρόσβασης στην ενιαία αγορά «διατηρώντας παράλληλα έναν κάποιο έλεγχο στην μετανάστευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ