ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κατεβάζει το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» στη Συρία

Η Ρωσία κατεβάζει το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» στη Συρία
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου μιλά παρουσία των Ρώσων επιτελαρχών για τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία από το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 Facebook Ministry of Defence of the Russian Federation

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» (Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov) για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία και δύναμη πυρός στην περιοχή.

«Αυτήν τη στιγμή, έξι πολεμικά σκάφη και τρία-τέσσερα σκάφη ανεφοδιασμού μετέχουν στον στόλο μας που έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου (Sergei Shoygu) σε ανακοίνωσή του.

«Για να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητές μας, θα προσθέσουμε σε αυτά το αεροπλανοφόρο μας, το Αντμιράλ Κουζνετσόφ», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση για την αποστολή του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο έγινε δύο εικοσιτετράωρα αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία στη Συρία.

Shoygu automaton 2016 09 21 MoD 14440810 1803242986585116 7164154016766915297 n

Ο Σεργκέι Σόιγκου μιλά για τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία από το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: Facebook Ministry of Defence of the Russian Federation

Το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ –η βάση του οποίου βρίσκεται στο Μουρμάνσκ, στη Θάλασσα Μπάρεντς– είναι το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται σύντομα να εφοδιαστεί με μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 τέταρτης γενιάς.

Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούν από τη ρωσική βάση Χμεϊμίμ (Khmeimim), που συνορεύει με το διεθνές αεροδρόμιο Bassel al-Assad στη Λαττάκεια. Για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο χρησιμοποιεί και τον στρατιωτικό λιμένα της πόλης Ταρτούς (Tartus).

Ο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Κουζνέτσοφ κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80, αλλά κατέστη επιχειρησιακά πλήρες δέκα χρόνια μετά.

Η πρώτη παρουσία του στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 Δεκεμβρίου 1995 έως 22 Μαρτίου 1996, με 13 μαχητικά Su-33, 2 εναέριας υποστήριξης Su-25 UTG και 11 ελικόπτερα, συνοδεία μιας φρεγάτας, ενός αντιτορπιλικού και ενός πετρελαιοφόρου. Το Κουζνέτσοφ έριξε άγκυρα έξω από το λιμάνι της Ταρτούς, γιορτάζοντας την 300η επέτειο του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.

Η δεύτερη παρουσία του στη Μεσόγειο καταγράφηκε από τις 5 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 3 Φεβρουαρίου 2008 με 47 αεροσκάφη συνοδεία 11 πλοίων. Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, πραγματοποίησε το τρίτο αντίστοιχο ταξίδι του από τις 5 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 2 Μαρτίου 2009, στο αποκορύφωμά της.

Τον Νοέμβριο του 2011 το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο θα καταπλεύσει στη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται με τα γεγονότα εκείνης της εποχής, καθώς ήταν προγραμματισμένη από το προηγούμενο έτος. Εμφανίστηκε έξω από την Ταρτούς στις 8 Φεβρουαρίου 2012, με τη συνοδεία του να καταπλέει εντός του συριακού λιμανιού. Επέστρεψε τον ίδιο μήνα στη Ρωσία.

Την 1η Ιουνίου του 2013 ανακοινώθηκε η πέμπτη μεσογειακή αποστολή του αεροπλανοφόρου, το οποίο έδεσε οκτώ μήνες μετά στην Κύπρο στις 28 Φεβρουαρίου 2014, έχοντας μεσολαβήσει το διπλωματικό θρίλερ του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2013 στη Συρία με την υπόθεση των «χημικών του Άσαντ» να λήγει με νίκη στα σημεία για τη Μόσχα.

Η σημερινή εξέλιξη είχε προαναγγελθεί από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το 55.200 τόνων ρωσικό αεροπλανοφόρο θα δοκιμαστεί σε συνθήκες πραγματικής μάχης μεταφέροντας τα τέταρτης γενιάς μαχητικά παντός καιρού MiG-29KR.

Αν και μεταφέρει μικρότερο αριθμό αεροσκαφών σε σχέση με τους δυτικούς ανταγωνιστές του, η φιλοσοφία του σχεδιασμού του είναι διαφορετική, καθώς διαθέτει μεγάλη δύναμη πυρός για αντιπυραυλική προστασία και αεροπορική υποστήριξη του στόλου.

Με την εκεχειρία στη Συρία να κρέμεται από μια κλωστή, στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου επικρατεί ξαφνικά περισσότερη κίνηση από όσο μπορούν να αντέξουν οι διπλωματικοί μαραθώνιοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ