ΚΟΣΜΟΣ

Ντε Μεζιέρ: Μεμονωμένο περιστατικό οι προσφυγικές ροές του 2015

Ντε Μεζιέρ: Μεμονωμένο περιστατικό οι προσφυγικές ροές του 2015
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ξεναγείται από την επικεφαλής δημοσίων σχέσεων Γερμανίας-Αυστρίας-Ελβετίας Έβα Μαρία Κερσίπερ (Eva-Maria Kirschsieper) και τον διευθυντή κεντρικής Ευρώπης Μάρτιν Οτ (Martin Ott) στα γραφεία του Facebook στο Βερολίνο, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016. Εικονίζεται αφίσα που γράφει «χρήστες-άνθρωποι» με διαγραμμένη την πρώτη λέξη REUTERS/Stefanie Loos

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ (Thomas de Maizière) δήλωσε πως δεν αναμένει να υπάρξει επανάληψη της κατάστασης που βίωσε πέρσι η Γερμανία, με την άφιξη στην χώρα μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας πως οι έλεγχοι στα σύνορα χρειάζεται να παραμείνουν.

«Συμφωνήσαμε ότι πέρσι στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο είχαμε μια ιδιαίτερη κατάσταση», τόνισε ο Ντε Μεζιέρ σε ομιλία του σε συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), που διοργανώθηκε στο πρώην μοναστήρι και νυν συνεδριακό κέντρο Kloster Banz της Βαυαρίας.

«Αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση δεν θα πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με κοινές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και επίσης σε εθνικό επίπεδο», επισήμανε ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός.

Τα δύο κόμματα διαφωνούν σχετικά με την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών. Το CSU επιθυμεί να τεθεί ένα ανώτατο όριο σε νέες αφίξεις προσφύγων σε 200.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, πρόταση την οποία η Μέρκελ έχει απορρίψει.

Ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε παράλληλα πως επιθυμεί οι έλεγχοι των συνόρων στην μεθόριο Αυστρίας–Γερμανίας να παραμείνουν έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν (Joachim Hermann) τόνισε πως οι έλεγχοι των συνόρων χρειάζεται να παραμείνουν, εκτός και αν σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ