ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι τυφλοί φωτογράφοι «συλλαμβάνουν» τον κόσμο γύρω μας (pics)

Πώς οι τυφλοί φωτογράφοι «συλλαμβάνουν» τον κόσμο γύρω μας (pics)
Evgen Bavcar

Πως το κάνουν; Αυτό το ερώτημα έρχεται στα χείλη μας όταν μαθαίνουμε ότι οι φωτογραφίες που βλέπουμε έχουν τραβηχτεί από τυφλούς. Η απάντηση είναι σχεδόν ίδια με ένα ευρύτερο ερώτημα: Πως βγάζει κάποιος φωτογραφίες;

Εξαρτάται από το είδος της φωτογραφίας, από τις συνθήκες, από τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, από τον σκοπό που μπορεί να εξυπηρετεί μία φωτογραφία.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα καλή όραση για μια καλή φωτογραφία. Χρειάζεται ψυχή, ένα συναίσθημα, ένα άγγιγμα, μία μυρωδιά.

Ένας φωτογράφος, είτε έχει καλή όραση, είτε όχι, τη στιγμή που πατάει το κλικ δεν ξέρει πως θα βγει η φωτογραφία. Ο τυφλός φωτογράφος, όπως ο κάθε φωτογράφος, έχει στο μυαλό του τι θέλει να πετύχει μέσα από μία φωτογραφία. Έχει έναν σκοπό, μία επιθυμία.

Τραβάει φωτογραφίες ακριβώς όπως και κάθε άλλος φωτογράφος. Έχει στο χέρι του μία κάμερα, έχει την επιθυμία και την ψυχή να νιώσει όλα όσα δεν μπορεί να δει καλά και ο φακός στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κλικ και... μόλις βγήκε μία καταπληκτική φωτογραφία.

How blind photographers capture the world around us

By Mel Gooding, Special to CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ