ΚΟΣΜΟΣ

Σε 26 χώρες κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο, για να φορέσουν "μαύρο" πέπλο

Σε 26 χώρες κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο, για να φορέσουν "μαύρο" πέπλο
REUTERS/Siegfried Modola

Κορίτσια εξαναγκάζονται σε γάμο πριν την ηλικία των δεκαοκτώ, εγκαταλείπουν το σχολείο, μένουν έγκυες πριν το σώμα τους ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να πεθάνουν ή να υποστούν σοβαρές βλάβες και υφίστανται οικογενειακή βία.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός CARE (Cooperative for Assistance and Relief Everywhere) αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια κορίτσια και έφηβες στην Αφρική.

Σε 26 χώρες της Μαύρης Ηπείρου, τα κορίτσια παντρεύονται πριν ενηλικιωθούν και εγκαταλείπουν το σχολείο.
Στο Νίγηρα, το 76% των κοριτσιών παντρεύεται πριν να συμπληρώσουν τα 18 και μόνο το 10% εγγράφεται στο Γυμνάσιο. Ανάλογη είναι η εικόνα στο Ταντ, στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, στη Σομαλία.

«Κάθε φορά που ένα κορίτσι εξαναγκάζεται να παντρευτεί πριν τα 18 και να εγκαταλείψει το σχολείο, είναι μια χαμένη ευκαιρία να βελτιώσει τη ζωή της», είπε η κ. Helen Pankhurst, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του CARE.

Αν και πολλές χώρες έχουν μειώσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά κενά, όταν πρόκειται για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφέρει η έκθεση του CARE που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, η οποία από το 2011 εορτάζεται στις 11 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CARE, κάθε μέρα 39.000 κορίτσια εξαναγκάζονται να παντρευτούν, 62.000 δεν πηγαίνουν στο σχολείο και τα μισά από αυτά βρίσκονται στην εφηβεία.

Οι λόγοι που ωθούν τα παιδιά στο γάμο είναι η φτώχεια, οι διακρίσεις των δύο φύλων, το trafficking στη Μαυριτανία, οι συγκρούσεις, στο Αφγανιστάν, στο Μάλι, αναφέρει η CARE στην έκθεσή της.

Το να σταματήσουν οι γάμοι παιδιών μέχρι το 2030 είναι ένας από τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το στοιχεία προέρχονται από το «Thomson Reuters Foundation», το φιλανθρωπικό βραχίονα της Thomson Reuters, το οποίο μεταδίδει ειδήσεις που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών, τη διαφθορά και την κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ