ΚΟΣΜΟΣ

Παναγής Χρυσοβέργης: «Να μη συνηθίσουμε τη συμφορά»

Παναγής Χρυσοβέργης: «Να μη συνηθίσουμε τη συμφορά»

Πριν από λίγες ημέρες ανθρωπιστικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους και άπλωσαν εκατοντάδες σωσίβια προσφύγων έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου που έπαιρναν μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Σε δημοσιογραφική αποστολή στο Λονδίνο για να το καλύψει, ο βραβευμένος έλληνας φωτογράφος Παναγής Χρυσοβέργης γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το ρεπορτάζ έχει ακόμη μία πτυχή: παρότι τα πορτοκαλί σωσίβια προσφύγων έστελναν σαφές μήνυμα στο όνομα των χιλιάδων ταλαιπωρημένων και δυστυχισμένων ανθρώπων που τα χρησιμοποίησαν, ανάμεσά τους κρύβονταν ...Pokemon. Ουδόλως όμως κρύβονταν εκείνοι -και μάλιστα αρκετοί- που τα αναζητούσαν μανιωδώς εμφανώς παραβλέποντας τα χρησιμοποιημένα σωσίβια.

Όπως λέει στο CNN Greece, με το που αντίκρυσε αυτό το θέαμα θυμήθηκε τα λόγια της διάσημης αμερικανίδας κριτικού Susan Sontag καθώς παρατηρούσε τον πόνο των άλλων: "η συνεχής έκθεση σε εικόνες δυστυχίας μπορεί να καταλήξει αντί να αφυπνίζει να φυσικοποιεί τη συμφορά".

Έτσι, του προέκυψε αυτή η σύνθεση 90 φωτογραφιών όπου απεικονίζονται δύο παράλληλοι κόσμοι: ο πραγματικός και ο ψηφιακός. Τίτλος της: Game Over.

Game over

Πηγή: Παναγής Χρυσοβέργης

Το μήνυμά της όπως μας λέει είναι ένα: "Κάντε ένα διάλειμμα από τα ψηφιακά σας πλάσματα και στρέψτε την προσοχή σας στις οικογένειες προσφύγων που έρχονται από την εμπόλεμη Συρία στην οποία καθημερινά μαρτυρούν χιλιάδες άνθρωποι".

Λίγα λόγια για τον Παναγή Χρυσοβέργη

Ο Παναγής Χρυσοβέργης δεν έχει χρόνια στη φωτογραφία. Αντίθετα, έχει αρκετά περισσότερα ως μηχανολόγος μηχανικός. Η φωτογραφία ήταν πάντα μεγάλη αγάπη αλλά οι σπουδές και το επάγγελμα ήταν σε άλλο αντικείμενο. Αυτά μέχρι το 2008 που η στιγμή τα φέρνει να γραφτεί στην ομάδα φωτογραφίας ενός πολιτιστικού συλλόγου.

Ο μαγικός κόσμος που ανακαλύπτει τον οδηγεί αρχικά στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας και στη συνέχεια στο Παρίσι.

Το 2014 κέρδισε το εθνικό βραβείο των Sony World Photography Awards για μια φωτογραφία του από το Ζαατάρι, τον αχανή καταυλισμό των σύρων προσφύγων στην έρημο της Ιορδανίας.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος έχει συνεργαστεί με εφημερίδες, σάιτ και περιοδικά από όλο τον κόσμο, όπως το National Geographic, η Guardian, το Vice. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

xrisovergis london

Πηγή: Παναγής Χρυσοβέργης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ