ΚΟΣΜΟΣ

Στίβεν Χόκινγκ: οι στενές εξωγήινες επαφές ίσως κρύβουν κινδύνους

Στίβεν Χόκινγκ: οι στενές εξωγήινες επαφές ίσως κρύβουν κινδύνους
Stephen Hawkin favorite places

Ο Στίβεν Χόκινγκ το έχει πει και το επαναλαμβάνει: "Εάν δεχτείτε σήμα από εξωγήινη ζωή καλό θα ήταν να μην απαντήσετε. Τουλάχιστον όχι χωρίς να έχετε μελετήσει πρώτα όλα τα στοιχεία".

Ο κορυφαίος Βρετανός θεωρητικός αστροφυσικός και κοσμολόγος εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το κατά πόσο θα είναι αγαθές οι προθέσεις των εξωγήινων όντων απέναντι στο ανθρώπινο είδος όταν έρθει η ώρα οι δυο κόσμοι να συναντηθούν. Εκτιμά πως η επαφή ενδέχεται να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τους κατοίκους της Γης.

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής του «Stephen Hawking’s Favourite Places» αναφέρθηκε εκτενώς στον δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη Gliese 832c ο οποίος βρίσκεται μόλις 16 έτη φωτός από τη Γη, επιμένοντας στη βεβαιότητά του πως «κάπου εκεί έξω» η ανθρωπότητα έχει «παρέα».

https://www.instagram.com/p/p

«Όσο περισσότερο μεγαλώνω τόσο πιο πολύ πεπεισμένος είμαι για το ότι δεν είμαστε μόνοι μας», αναφέρει ο Χόκινγκ, όπως γράφει ο Guardian. Tην ίδια ώρα επανέλαβε και την διατυπωμένη θέση του για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε ένας κατά πολύ πιο προηγμένος πολιτισμός να «δει» τον άνθρωπο, λέγοντας πως δεν θα ήταν διόλου σοφό να απαντήσουμε αμέσως χωρίς προηγουμένως να προβληματιστούμε πολύ για τις επιπτώσεις.

https://www.instagram.com/p/p

Όπως είπε:

Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ζωή στον Gliese αλλά μια συνάντηση των δυο πολιτισμών μάλλον θα μοιάζει με εκείνη που είχε ο Χριστόφορος Κολόμβος με τους ιθαγενείς και αυτό μας κάνει να μη γνωρίζουμε ποια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει.

Μια μέρα θα μπορούσαμε να λάβουμε ένα σήμα από κάποιον πλανήτη σαν κι αυτόν, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί πριν αποφασίσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το σήμα.

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιανουάριο του 2016 ο Χόκινγκ είναι επικεφαλής του προγράμματος "Τhe Breakthrough Listening", ένα project διάρκειας 10 ετών που χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατομμύρια δολάρια από τον Ρώσο μεγιστάνα Yuri Milner και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ με σκοπό τον εντοπισμό εξωγήινων πολιτισμών.

57e566ccc36188b25b8b4634 copy

Η αποστολή θα έχει τα πλέον σύγχρονα ραδιοτηλεσκόπια τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να «ακούσουν» σε δεκαπλάσιο -από τα ήδη υπάρχοντα ραδιοτηλεσκόπια- βάθος του σύμπαντος οποιοδήποτε σήμα προέλθει από κάποια νοήμονα όντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ