ΚΟΣΜΟΣ

Χίλαρι Κλίντον - Ντόναλντ Τραμπ: οι δηλώσεις, τα περιστατικά, τα ενσταντανέ

Χίλαρι Κλίντον - Ντόναλντ Τραμπ: οι δηλώσεις, τα περιστατικά, τα ενσταντανέ
Reuters

Στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι δύο υποψήφιοι μετρούν τις δυνάμεις τους.

Πόσο τους βοήθησε η προεκλογική τους εκστρατεία; Οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες «επένδυσαν» θα τους στηρίξουν; Τις στιγμές αδυναμίας τους πόσο καλά τις διαχειρίστηκαν οι επικοινωνιακές τους ομάδες;

Πάμε να δούμε μερικά στιγμιότυπα των τελευταίων μηνών από το ράλι της διαδοχής .

Χίλαρι Κλίντον

Οι φωτογραφίες της Χίλαρι Κλίντον με τον -κάποτε άτακτο σύζυγο της- Μπιλ Κλίντον από τα φοιτητικά τους χρόνια, φιγουράρουν συχνά - πυκνά στα social media της υποψηφίας προέδρου.

Ο πάλαι ποτέ πλανητάρχης συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική της καμπάνια και αναφέρεται σε εκείνη με τρυφερά λόγια, όπως σε αυτή την ανάρτηση στο διαδίκτυο.

«Είναι ακόμα λίγο - πολύ το ίδιο όμορφο κορίτσι που ερωτεύτηκα στη Νομική Σχολή.»

https://www.instagram.com/p/p

Η βαρυχειμωνιά και το χιόνι δεν σταμάτησε την περιοδεία της Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια πρόεδρος επέλεξε να πάει πόρτα - πόρτα για να μιλήσει στους πιθανούς ψηφοφόρους της στο Μάντσεσερ, του Νιου Χαμσάιρ.

https://www.instagram.com/p/p

Η εκστρατεία της βασίστηκε και στην προβολή των τρωτών σημείων του αντιπάλου και ένα από αυτά είναι η υποστήριξη του Τράμπ από την Κου Κλουξ Κλαν αλλά και τους νεοναζί.

Σε ένα βίντεο εμφανίζεται ένας, πρώτος τη τάξει, μάγιστρος της οργάνωσης των «λευκών ιπποτών» Ρέμπελ Μπριγκάτε, να αποκαλύπτει ότι:

«Ο λόγος που πολλά μέλη της Κου Κλουξ Κλαν συμπαθούν τον Τραμπ είναι ότι πολλά από όσα πιστεύει τα πιστεύουμε κι εμείς, είναι ο καλύτερος για την δουλειά.»

Η Χίλαρι Κλίντον στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις προσπάθησε να περάσει ένα πιο χαλαρό στυλ. Στη διάσημη εκπομπή «Tonight show» του Τζίμι Φάλλον όταν ρωτήθηκε για τον έτερο υποψήφιο πρόεδρο και τα όσα λέει για εκείνη επέλεξε να δείχνει ότι το διασκεδάζει.

«Δημ: Είχαμε τις προάλλες τον Ντοναλτ Τραμπ, τον είδατε;
Κλίντον: Δεν τον είδα... χαχαχαχα... να σου πω κάτι έχει περισσότερη εμμονή απ' ότι έχω εγώ μαζί του ... χαχαχαχα ...
Δημ: Νομίζεις;;; ...
Κλίντον: Ναι!
Δημ: Μιλούσαμε και του λέμε πως σου φαίνεται η Χίλαρι; Και λέει όχι καλή ... και λέει δεν ξεκίνησα με την Χίλαρι ακόμη. Και αναρωτιόμουν σε φοβίζει αυτό;
Κλίντον: ...όχι!»

https://www.instagram.com/p/p

Στο πλαίσιο του χαλαρού στυλ που θέλησε να υιοθετήσει δεν δίστασε να «τσαλακώσει» την εικόνα της στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνοαμερικανό κωμικό Ζακ Γαλιφιανάκη.


Between Two Ferns With Zach Galifianakis: Hillary Clinton from Funny Or Die

Τις δηλώσεις του Τραμπ κατά των μειονοτήτων και των προσφύγων τις χρησιμοποίησε ως βασικό σύνθημα στην καμπάνια της, ανταπαντώντας «Η αγάπη είναι το ατού στο μίσος».

https://www.instagram.com/p/p

«Αυτό τον Νοέμβριο πρόκειται να αποδείξουμε ότι η αγάπη είναι το ατού στο μίσος», ήταν το μότο σε πολλές αναρτήσεις στις οποίες εικονιζόταν και η ίδια.

https://www.instagram.com/p/p

Ένα γεγονός που θα ακολουθεί την Χίλαρι Κλίντον είναι η έντονη αδιαθεσία που ένιωσε στην τελετή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2001. Μάλιστα η κάμερα 'έπιασε' την στιγμή που κατέρρευσε στα χέρια της συνοδείας της προτού μπει στο αυτοκίνητό της.

Φυσικά η αδιαθεσία της ήταν βούτυρο στο ψωμί για το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν ότι έπασχε από πνευμονία. Μάλιστα η Χίλαρι Κλίντον για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έκανε το εξής tweet:

«Το καλό νέο είναι ότι η πνευμονία μου τράβηξε τον ενδιαφέρον κάποιων Ρεπουμπλικάνων για την υγεία των γυναικών.»

Σε επίπεδο... σώου πάντως, μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές στην καμπάνια της Κλίντον ήταν ένα ειδικό εφέ στο κλείσιμο του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.

Σε μια γιγαντοοθόνη καθώς παρουσιάζονταν φωτογραφίες προηγούμενων Προέδρων της Αμερικής (όλοι άνδρες) ξαφνικά έμοιαζε να σπάει η γυάλινη οθόνη και να εμφανίζεται η Χίλαρι Κλίντον.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών σε όλη της την προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα χρησιμοποιούσε την παρομοίωση με τη γυάλινη οροφή για να περιγράφει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι μειονότητες.

«Τι απίστευτη τιμή είναι αυτή που μου κάνετε, δεν μπορώ να το πιστέψω. Μόλις κάναμε τη μεγαλύτερη ρωγμή στη γυάλινη οροφή. Και αν υπάρχουν μικρά κορίτσια που μας παρακολουθούν, επιτρέψτε μου να τους πω πως μπορεί να γίνω η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, αλλά εσείς μπορείτε να γίνετε η επόμενη».

Η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το χρίσμα του προέδρου των ΗΠΑ έχει αποτελέσει έμπνευση για τις υπόλοιπες γυναίκες σε πολλαπλά επίπεδα. Επηρέασε, λοιπόν, μέχρι και την μόδα. Έτσι η νέα τάση στα νύχια έχει το αρχικό γράμμα του ονόματος της Χίλαρι (h).

https://www.instagram.com/p/p

Ντόναλντ Τραμπ

Το τείχος, στα σύνορα με το Μεξικό είναι η προεκλογική δέσμευση που χαρακτήρισε την καμπάνια του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, ο οποίος μάλιστα σε ομιλία του είχε τονίσει ότι τα έξοδα κατασκευής θα τα πληρώσει το Μεξικό. Επιπροσθέτως, πολλές φορές χαρακτήρισε τους πρόσφυγες από εκεί, βιαστές και εγκληματίες.

Φεβρουάριος 2016/Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχουμε κανένα έλεγχο, οι άνθρωποι περνούν τα σύνορα χωρίς έλεγχο. Δεν μπορούμε να τους έχουμε. Θα χτίσω τείχος. Σας το υπόσχομαι θα το χτίσω. Δεν το προτείνω, θα χτίσω τείχος και να θυμάστε αυτό, θα το πληρώσει το Μεξικό.»

https://www.instagram.com/p/p

Το αεροπλάνο που φέρει στην άτρακτο του με μεγάλα γράμματα το όνομα Τραμπ, είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προεκλογικής του εκστρατείας.

https://www.instagram.com/p/p

Η επικοινωνιακή του ομάδα το βάφτισε μάλιστα «Τrump force one» για να παραπέμπει στο αεροπλάνο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το Air Force One.

https://www.instagram.com/p/p

Μέσα στο αεροπλάνο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες.

https://www.instagram.com/p/p

Μέσα στο αεροπλάνο έχει φωτογραφηθεί να γεύεται τα εδέσματα διάφορων γνωστών αλυσίδων.

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Μέσα στο αεροπλάνο έχει φωτογραφηθεί αρκετές φορές και με όλη του την οικογένεια.

https://www.instagram.com/p/p

Μάλιστα σε ανάρτηση του στο twitter ζητά από όσους τον ακολουθούν να παρατηρήσουν ότι η Χίλαρι Κλιντον τον αντιγράφει και βάζει πίσω της το αεροπλάνο όπως κάνει εκείνος από την αρχή της εκστρατείας του. Για να έρθουν όμως απαντήσεις από followers οι οποίοι τον «ενημερώνουν» ότι μάλλον τον αντέγραψαν στο... παρελθόν μεταξύ άλλων ο Τζορτζ Μπους και ο Ροναλντ Ρέιγκαν.

Γενικότερα έχει το προσωπικό του αεροπλάνο ως σημείο αναφοράς.

Γι αυτό πάρα πολλές φορές έχει συναντήσει υποψήφιους ψηφοφόρους του μπροστά στην σκάλα του αεροσκάφους.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ακολουθεί, στο όποιο γίνεται δεκτός από τους αστυνομικούς (όργανα επιβολής του νόμου, για εκείνον) που τον περιμένουν με χειροκροτήματα και βγάζουν σέλφι μαζί του.

https://www.instagram.com/p/p

Ένα από τα βασικά του συνθήματα είναι το «Μαζί θα κάνουμε την Αμερική ασφαλή και μεγάλη ξανά».

Η καμπάνια του όλη έχει στηθεί πάνω στο «νόμος και τάξη» γι αυτό είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ένστολους και φωτογραφίζεται με κάθε ευκαιρία μαζί τους, ακόμη κι όταν κρατούν όπλα.

https://www.instagram.com/p/p

Την στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις την κάνει αφίσα και ανάρτηση στο διαδίκτυο καθόλη την διάρκεια της εκστρατείας του.

Μετά το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στο Σάρλοτ, το οποίο προκάλεσε μεγάλο κύμα αντιδράσεων από χιλιάδες πολίτες και συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης, η επικοινωνιακή ομάδα του Τραμπ έφτιαξε μια ανάρτηση στην οποία εμφανίζεται ο υποψήφιος πρόεδρος και ένας αστυνομικός.

Η ανάρτηση συνοδεύεται και από το εξής κείμενο:

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας πρέπει να ενωθεί. Ως Πρόεδρος, πιστέψτε με, ο νόμος και η τάξη θα επικρατήσουν. Θα έχουμε μια ασφαλέστερη, πιο ισχυρή, ενωμένη Αμερική για ΟΛΟΥΣ».

https://www.instagram.com/p/p

Ο ίδιος και οι επικοινωνιολόγοι του θεωρούν ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να «ωφεληθεί» από τα γεγονότα στο Σάρλοτ, γι αυτό και το Σάββατο έκανε ανάρτηση στο twitter με την οποία επιτίθεται στην Κλίντον.

«Η κακή κρίση της διεφθαρμένης Χίλαρι την οδήγησε να ανακοινώσει ότι θα πήγαινε στο Σάρλοτ το Σάββατο για να τραβήξει την προσοχή. Οι Δημοκράτες Πολιτικοί της είπαν με τίποτα, ανόητη!»

Ο μεγιστάνας Τραμπ, όλους αυτούς τους μήνες της εκστρατείας του, εμφανίζει στο πλευρό του όλη του την οικογένεια ακόμη και στις συνεντεύξεις στα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, όπως στο CNN.

https://www.instagram.com/p/p

Αλλά στην εκπομπή «today show» στο NBC.

https://www.instagram.com/p/p

Παρόλα αυτά επέλεξε να συγκρουστεί με τα μίντια, τα οποία κατηγόρησε ως μη έντιμα επειδή τα περισσότερα δημοσιεύματα για εκείνον ήταν αρνητικά ενώ για το Ίδρυμα Κλίντον, όχι. Την στιγμή μάλιστα, όπως λέει, που χρηματοδοτεί ο ίδιος την καμπάνια του.

https://www.instagram.com/p/p

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δεν γλύτωσε από τα βέλη του και ο νυν πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, για τον οποίο υποστήριζε ότι δεν είναι αμερικανός πολίτης.

Πριν από λίγες ημέρες όμως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τελεία και παύλα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τον Αύγουστο, σάλο είχε προκαλέσει ο ισχυρισμός του, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα, όταν είπε ότι «ο Ομπάμα και η Κλίντον είναι οι ιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους. Τους αποκαλώ συνιδρυτές».

Μετά τις αντιδράσεις ο Τραμπ όχι απλά δεν υποχώρησε αλλά συμπλήρωσε: "Είναι κακό να το λέω αυτό; Γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος επειδή είπα ότι ήταν ο ιδρυτής του ΙΚ; Το μόνο που κάνω είναι να λέω την αλήθεια, είμαι αυτός που λέει την αλήθεια".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ