ΚΟΣΜΟΣ

Ξέμειναν από πιλότους τα τουρκικά μαχητικά

Ξέμειναν από πιλότους τα τουρκικά μαχητικά
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Η απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και οι «εκκαθαρίσεις» του τουρκικού στρατού με εντολή του Ερντογάν έχει σαν αποτέλεσμα οι αιθέρες πάνω από το Αιγαίο να είναι πιο ήσυχοι από ποτέ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα “Η Καθημερινή”, μία αιτιολόγηση για αυτή την ηρεμία στο Αιγαίο είναι το γεγονός ότι από τους 600 πιλότους που διέθετε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, γύρω στους 280 έχουν απολυθεί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τα περίπου 340 μαχητικά αεροσκάφη που παραμένουν να πετούν υπάρχουν περίπου 320 πιλότοι. Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές, σημειώνουν ότι πριν από τις 15 Ιουλίου, αναλογούσαν δύο πιλότοι για κάθε αεροπλάνο, αναλογία η οποία τώρα έχει ανατραπεί πλήρως και κινείται περίπου στο 0,8 πιλότοι ανά μαχητικό.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα και στην επάνδρωση πιο ειδικών αεροσκαφών, όπως είναι τα ιπτάμενα τάνκερ που βρίσκονται στην βάση του Ιντσιρλίκ στην ΝΑ Τουρκία, από όπου «ξηλώθηκαν» 35 πιλότοι.

Ωστόσο, σημαντικές παρεμβάσεις υπάρχει και στην Αεροπορία Στρατού, η οποία συμμετέχει στις εμπόλεμες επιχειρήσεις της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων PKK. Σημειώνεται ότι σε αυτό το Σώμα ανήκουν και οι 8 αξιωματικοί που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ