ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας στο Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας στο Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία
REUTERS/ ANDREW KELLY

Κατά της Μόσχας στράφηκαν την Κυριακή οι χώρες της Δύσης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα το Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας.

Η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι το σχεδόν αδύνατο τώρα», ανέφερε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, στο Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Πρέπει να ανανεώσουμε την πολιτική διαδικασία. Μιλώντας με ειλικρίνεια, δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς γιατί δεν έγιναν από τον Μάιο αποφασιστικά βήματα στην περιοχή», επισήμανε ο Τσούρκιν.

«Συνεχώς, νέες συνθήκες (για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία) εμφανίζονται. Εμείς πάντα αναζητούσαμε τον συμβιβασμό, αλλά αυτό τελικά οδηγεί στο γεγονός ότι οι αντάρτες και οι ένοπλες οργανώσεις εξαπολύουν νέες επιθέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα, από την πλευρά του τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως η κατάσταση στη Συρία μπορεί να αναστραφεί και επισήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιχειρούν να διασώσουν την εκεχειρία.

Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνιστούν «βαρβαρότητα», όχι αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ανέφερε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Νωρίτερα την Κυριακή, λίγο πριν από την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατήγγειλε τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι επισημαίνοντας ότι αυτά «δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα».

Επιπλέον, κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση και τη σύμμαχό της Ρωσία ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία και χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

Εκατοντάδες νεκροί στο Χαλέπι

Το σφυροκόπημα του Χαλεπίου εδώ και 3 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 115 άνθρωποι, 14 εκ των οποίων τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των νεκρών, βρίσκονται τουλάχιστον 19 παιδιά που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις επιδρομές.

Οι περίπου 250.000 κάτοικοι των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες δεν λαμβάνουν πλέον βοήθεια εδώ και δύο μήνες και από το Σάββατο δεν έχουν νερό, εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη Unicef.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ