ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: 30 γιατροί παλεύουν για 250.000 ανθρώπους

Χαλέπι: 30 γιατροί παλεύουν για 250.000 ανθρώπους
Twitter

Μόλις 30 γιατροί δίνουν τον δικό τους αγώνα στον ανταρτοκρατούμενο ανατολικό τομέα του Χαλεπιού προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε 250.000 αμάχους.

Οχτώ νοσοκομεία έχουν απομείνει από τους βομβαρδισμούς και κάποια από αυτά είναι αυτοσχέδια κέντρα κρυμμένα σε υπόγεια με τους γιατρούς να εκπέμπουν SOS για 40 τραυματίες που πρέπει άμεσα να μεταφερθούν από εκεί.

Οι γιατροί έχουν έλλειψη σε εξοπλισμό και φάρμακα άμεσης ανάγκης για την αντιμετώπιση πολλών τραυματισμών, ενώ υπάρχουν καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων για 20 μέρες. Ένας μαιευτήρας και δύο παιδίατροι φροντίζουν έγκυες γυναίκες και 85.000 παιδιά, αναφέρει ο παιδίατρος Αμπντ Αραχμάν Αλομάρ που εργάζεται για την Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Ένωση (Syrian American Medical Society, SAMS).

"Πηγαίνουμε στα βουνά, εργαζόμαστε σε υπόγεια, ακόμη και όταν οι υπόγειες εγκαταστάσεις μας και τα ιατρεία μας στα βουνά έχουν γίνει στόχος πάρα πολλές φορές", τόνισε ο Αλομάρ. "Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα φτάσουμε στο σημείο μηδέν, όπου δεν υπάρχουν καθόλου εγκαταστάσεις να προστατευτούν, όπου δεν θα μπορεί να προστατευτεί το ιατρικό προσωπικό", σημείωσε.

Η οργάνωση κατέγραψε περισσότερους από 280 νεκρούς τις τελευταίες τρεις μέρες στο ανατολικό Χαλέπι, καθώς και 400 τραυματίες -ανάμεσα τους 61 παιδιά- μόνο την Κυριακή.

"Έχουμε τεράστια ανάγκη για ορούς μέσα στο Χαλέπι. Δεν έχουμε καθόλου ορούς" (για ενδοφλέβια ενυδάτωση)", δήλωσε και ο διευθυντής της SAMS στην Τουρκία. Οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις και προσωπικό έχουν καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρουν από την πλευρά τους υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ειδικοί στον τομέα της υγείας.

"Η συστηματική και εκτεταμένη επίθεση σε νοσοκομεία και γιατρούς που ενορχηστρώνεται κυρίως από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχει αποκόψει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, Σύρους", αναφέρει η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Να σημεωθεί επιπλέον ότι από την έναρξη του πολέμου το 2011, έχουν καταγραφεί 382 επιθέσεις σε 269 ξεχωριστές ιατρικές εγκαταστάσεις έως τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ