ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ντιμπέιτ Χίλαρι-Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ντιμπέιτ Χίλαρι-Τραμπ
REUTERS/Brian Snyder

Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα απόψε στο πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Το πολυαναμενόμενο πρώτο τετ α τετ Χίλαρι – Τραμπ θα διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης, θα έχει διάρκεια 90 λεπτών και αναμένεται να κάνει ρεκόρ τηλεθέασης.

Το CNN Greece θα μεταδώσει ζωντανά, με διερμηνεία στα ελληνικά, την πολυαναμενόμενη τηλεμαχία, η οποία θα ξεκινήσει στις 4 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει 90 λεπτά.

Περίπου 90 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να καθηλωθούν σε τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών για να παρακολουθήσουν την απόλυτη μονομαχία. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια.

Συντονιστής θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος του NBC, Lester Holt. Το ντιμπέιτ είναι χωρισμένο σε έξι θεματικές ενώ δεν θα γίνει καμία διακοπή για διαφημίσεις. Κάθε θεματική δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τα 15 λεπτά και οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο λεπτά. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν ή να απαντούν στον αντίπαλό τους.

Θα καταφέρει η Χίλαρι Κλίντον να πείσει το κοινό που τη θεωρεί απρόσιτη και... στημένη; Από την άλλη, θα καταφέρει ο Ντόλαντ Τραμπ να δείξει ένα πιο προεδρικό προφίλ και να διαχειριστεί το θυμό του;

Και για τους δύο η σημερινή βραδιά είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα των εκλογών. Μία φράση, μία γκριμάτσα, ένα νεύμα, ακόμα και η στάση του σώματος μπορούν να καθορίσουν την έκβαση του ντιμπέιτ.

Ο Ντόναλτ Τραμπ έχει δείξει πολλές φορές ότι είναι ένας show man που δεν διστάζει να επιτίθεται, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Είναι απρόβλεπτος και οξύθυμος. Όμως υποσχέθηκε ότι θα δείξει «σεβασμό» στην αντίπαλό του.

Από την άλλη, η Χίλαρι Κλίντον είναι έμπειρη ως πρώην γερουσιαστής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να αποκαταστήσει την επαφή της με ένα όχι και πολύ ενθουσιώδες κοινό που αμφιβάλλει αφενός για την εντιμότητά της, λόγω του σκανδάλου με τα email της και του ιδρύματος Κλίντον, αφετέρου για την κατάσταση της υγείας της.

Οκτώ εβδομάδες πριν τις κάλπες που θα δείξουν το νέο πλανητάρχη οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ποσοστά που φέρουν τους δύο υποψήφιους σε απόσταση αναπνοής. Το αποψινό ντιμπέιτ είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος, μία μάχη εντυπώσεων, που ενδέχεται να κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ