ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το πρώτο debate ζωντανά, με διερμηνεία στα ελληνικά, από το CNN Greece

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το πρώτο debate ζωντανά, με διερμηνεία στα ελληνικά, από το CNN Greece
REUTERS/Brian Snyder

Ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί της Τρίτης το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Το πολυαναμενόμενο πρώτο τετ α τετ Χίλαρι – Τραμπ έγινε στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης, και κράτησε 90 λεπτά.

Το CNN Greece μετέδωσε ζωντανά, με διερμηνεία στα ελληνικά, την πολυαναμενόμενη τηλεμαχία.

Συντονιστής ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος του NBC, Lester Holt.

Τα Highlights του πρώτου debate

Η πρώτη ερώτηση αφορά το ζήτημα της εργασίας

Χίλαρι Κλίντον: Πρέπει να έχουμε μια οικονομία που λειτουργεί για όλους.Ίσες αμοιβές για τις γυναίκες και να ανέβει το ημερομίσθιο για όλους. Οι πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιό τους.

Ντόναλτ Τραμπ: Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας χάνει αρκετές θέσεις εργασίας από άλλες χώρες. Στο Μεξικό για παράδειγμα υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια ενώ στις ΗΠΑ δεν έχουμε τέτοιου είδους εργοστάσια. Υπάρχει μια κλοπή θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ η οποία πρέπει να σταματήσουμε. Το δικό μου σχέδιο είναι μείωση της φορολογίας στο 15% από το 35%. Να προσελκύσουμε νέες εταιρίες και να σταματήσουμε τις άλλες χώρες να κλέβουν τις θέσεις εργασίας μας.

Χίλαρι Κλίντον: Το σχέδιο του Τραμπ θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά όμως. Ο Ντόναλντ ξεκίνησε την εταιρία του με 40 εκ. δολάρια από κληρονομιά του πατέρα του και λογικό είναι να θέλει να βοηθά τις μεγάλες επειχηρήσεις. Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται να κάνουμε πιο πολλά για τη μεσαία τάξη.

Ντόναλτ Τραμπ: Αυτό που μας κάνει η Κίνα είναι πολύ θλιβερό. Πρέπει να το καταλάβουμε και να το αλλάξουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το Μεξικό. Οι πολιτικοί δεν έκαναν τίποτα τόσο καιρό. Η κ. Κλίντον είναι στην πολιτική πολλά χρόνια και δεν έκανε τίποτα για αυτό.

debate4

Χίλαρι Κλίντον: Και εγώ και άλλοι έχουμε κάνει αρκετά για την εργασία. Ο σύζυγός μου έχει κάνει αρκετά. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι εξαγωγές και ξέρω πολύ καλά πως να ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.

Ντόναλτ Τραμπ: Ο σύζυγός σας έκανε πολλά λάθη. Αν πάτε σε συγκεκριμένες περιοχές θα δείτε ότι πολλοί άνθρωποι είναι άνεργοι. Για αυτό φταίει η πολιτική του συζύγου σας αλλά και του προέδρου Ομπάμα.

Σχόλιο: Το ήρεμο κλίμα κράτησε για λιγότερο από 20 λεπτά. Αμέσως μετά άρχισαν οι αντεγκλήσεις και τα υπονοούμενα για τον Μπιλ Κλίντον. Ο παρουσιαστής επιχειρεί να πάει στη δεύτερη ερώτηση όμως οι δύο υποψήφιοι έχουν "ξεφύγει" βάζοντας και την αντιμετώπιση του ISIS στο "παιχνίδι".

Ντόναλντ Τραμπ: Ζούμε σε μία οικονομική φούσκα η οποία θα σκάσει. Η Fed δεν κάνει τη δουλειά της. Και όταν ο Ομπάμα φύγει τα επιτόκια θα αυξηθούν γιατί η Fed δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Επιμένω ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου κλέβουν την οικονομία μας. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα δημοσιοποιήσω και τα δικά μου φορολογικά στοιχεία (μετά από σχετική ερώτηση). Η Χίλαρι όμως θέλω να δημοσιοποιήσει τα mail της.

Χίλαρι Κλίντον: Εδώ και 40 χρόνια όλοι δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους. Γιατί ο κ. Τραμπ δεν τα δημοσιοποιεί; Ίσως δεν είναι τόσο πλούσιος, ίσως δεν είναι τόσο φιλάνθρωπος, ίσως χρωστάει 160 εκ. δολάρια στη Wall Street, όπως μας λένε κάποιοι δημοσιογράφοι. Πάντως κάτι θέλει να κρύψει.

Για το επίμαχο θέμα των email της Κλίντον

Χ. Κλίντον: Έκανα σφάλμα. Το αναλαμβάνω. Έκανα το λάθος να χρησιμοποιήσω έναν ιδιωτικό server.

Ν. Τραμπ: Δεν ήταν λάθος. Το κάνατε επίτηδες.

debate5

Η σύγκρουση έχει πλέον μεταφερθεί στην οικονομική κατάσταση του Ν. Τραμπ

Χ. Κλίντον: Έχετε κυρήξει έξι φορές πτώχευση

Ν. Τραμπ: Έχω ανοίξει τεράστιες επιχειρήσεις. Για αυτά που λέει η κ. Κλίντον απαντώ ότι έχω χρησιμοποιήσει πάντα τις νομοθεσίες του έθνους. Αν δεν σας αρέσει η νομοθεσία μπορείτε να την αλλάξετε.

Χ. Κλίντον: Μεγάλη πρόκληση οι φυλετικές διακρίσεις για τη χώρα μας. Δυστυχώς. Θα πρέπει πρώτον, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ της κοινότητας και της Αστυνομίας. Να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιούν τα βέλτιστα μέσα και θα ασκούν βία μόνο όταν είναι απαραίτητη. Χρειάζεται μεταρρύθμιση στην Αστυνομία και πολλοί γενναίοι αστυνομικοί το υποστηρίζουν. Θα πρέπει να πάρουμε τα όπλα από αυτούς που δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Ν. Τραμπ: Η Κλίντον δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο "νόμο και τάξη". Αυτό είναι που χρειαζόμαστε. Και σήμερα έλαβα υποστήριξη από αστυνομικούς που πιστεύουν ακριβώς αυτό. Έχουμε σε πόλεις Αφροαμερικανούς και Λατίνους που ζουν σε μία κόλαση. Χιλιάδες πυροβολισμοί σε συγκεκριμένες πόλεις, όπως το Σικάγο. Που ζούμε; Σε πόλεμο; Πρέπει να επαναφέρουμε το νόμο και την τάξη. Σήμερα η αστυνομία φοβάται να δράσει. Πρέπει να προστατεύσουμε τις πόλεις μας. Έχουμε 4000 νεκρούς στο Σικάγο από την ανάληψη της προεδρίας από τον Μ. Ομπάμα. Χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνομία και καλύτερες σχέσεις με τις κοινότητες.

Χ. Κλίντον: Άκουσα τον Τραμπ να σχολιάζει τόσο αρνητικά τις κοινότητες και δεν είναι κάτι καλό αυτό. Υπάρχουν πράγματα πολύ θετικά στις κοινότητες. Το να σταματάς ανθρώπους στο δρόμο και να τους κάνεις σωματικό έλεγχο είναι κάτι αντισυνταγματικό και ταυτόχρονα αναποτελεσματικό.

Ερώτηση σχετικά με τις απόψεις του Τραμπ ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι Αμερικανός, σχόλια τα οποία πήρε πίσω τις τελευταίες ημέρες

Ν. Τραμπ: Αυτές οι θέσεις μου τον ανάγκασαν να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησης του. Πάντως έχω αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με την αφροαμερικανική κοινότητα. Πείθοντάς τον να εμφανίσει το πιστοποιητικό γέννησης του παρείχα μεγάλες υπηρεσίες στο Έθνος.

Χ. Κλίντον: Ακούστε τι λέει! Ο κ. Τραμπ έχει βαθύ ιστορικό στις ρατσιστικές αντιλήψεις. Σε επιχειρήσεις του διασφάλιζε ότι οι αφροαμερικανοί δεν θα έπαιρναν προαγωγή. Ο Ομπάμα είναι πολύ ενοχλημένος.

Ν. Τραμπ: Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα κάνατε αρνητικά σχόλια για τον Πρόεδρο Ομπάμα. Αναφερθήκατε και σε μια περίπτωση νομική τη δεκαετία του 60 όπου μια κατηγορία εναντίον μου δεν μπόρεσε να αποδειχθεί.

Επόμενη ερώτηση σχετικά με τον ISIS και την Μ. Ανατολή

Χίλαρι Κλίντον: Να διώξουμε τον SIS απο το Ιράκ και να τον περιορίσουμε στη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπους έκανε μια συμφωνία για το πότε θα αποχωρήσουν τα στρατεύματά μας από το Ιράκ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το πως θα σταματήσουμε τις επιθέσεις εντός των ΗΠΑ. Οι υπηρεσίες μας πρέπει να ενισχυθούν και μέχρι τώρα συλλέγουν πληροφορίες και ήδη έχουν γίνει συλλήψεις. Να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας με την Ευρώπη και κράτη της Μέσης Ανατολής, τα οποία έχει προσβάλει ο Ντόναλτ ενώ πρέπει να συνεργαζόμαστε. Και το ΝΑΤΟ είναι η μεγαλύτερη συμμαχία την οποία πρέπει να συνεχίσουμε.

Ν.Τραμπ: Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή είναι χάος παρά τα όσα λέει η Κλίντον. Όσον αφορά την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Κάποια μέλη δεν καταβάλλουν το μερίδιο που πρέπει και εμείς θα πρέπει να παίρνουμε μερίδιο γιατί τους προστατεύουμε Η κ. Κλίντον λέει ψέματα. Ήμουν κατά της εισβολής στο Ιράκ. Και είχα δίκιο. Είχα πει ότι θα αποσταθεροποιηθεί η Μ. Ανατολή και είχα δίκιο. Η Κλίντον έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να με δυσφημίσει. Για να μιλήσει για το ταμπεραμέντο μου. Έχει δίκιο. Έχω ταπεραμέντο νικητή.

X. Κλίντον: Ανησυχώ για τις απόψεις του κ. Τραμπ για τα πυρηνικά. Καλό είναι τα χέρια του να μείνουν μακριά από το κουμπί των πυρηνικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ