ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το debate, οι πρωταγωνιστές, ο νικητής

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το debate, οι πρωταγωνιστές, ο νικητής
Getty Images/Ideal Images/ Joe Raedle

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, στο πρώτο debate για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ουκ ολίγες φορές διέκοπταν αλλήλους. Η χειραψία και τα χαμόγελα που αντάλλαξαν με το που εμφανίστηκαν στη σκηνή ήταν μόνο για εκείνες τις ελάχιστες στιγμές.

Εκείνη τον κατηγόρησε για "δημιουργική λογιστική" κι εκείνος της είπε ότι είναι "μόνο λόγια και καθόλου πράξεις".

Για ψεύδη την κατηγόρησε, το ίδιο έκανε κι εκείνη. Αμφότεροι, τελικώς, κάλεσαν τους πολίτες να επιβεβαιώσουν τις αλήθειες τους βάσει στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους. Εκείνη τον αποκαλούσε ‘Ντόναλντ’, εκείνος ‘Υπουργό Κλίντον’.

«Νοιώθω ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα» είπε η Χίλαρι.

«Γιατί όχι;» απάντησε ο Τραμπ.

«Γιατί δεν δίνεις στη δημοσιότητα τις φορολογικές σου δηλώσεις;» τον ρώτησε. «Μήπως επειδή δεν είσαι τόσο πλούσιος και φιλάνθρωπος όπως λες;», συνέχισε και κατέληξε επικρίνοντάς τον ότι ομοσπονδιακό φόρο, δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ότι έχει πληρώσει.

«Αυτό με κάνει έξυπνο», σχολίασε εκείνος ενώ λίγο αργότερα κόμπασε λέγοντας ότι είναι τεράστια τα εισοδήματά του και πως «έχει έρθει η ώρα να πάρει τα ηνία της χώρας κάποιος που έχει πραγματική γνώση του χρήματος». Είπε ότι θα αποδεσμεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις όταν εκείνη δώσει τα περιβόητα μέιλ από τον καιρό που ηγείτο του Στέιτ Ντιπάρντμεντ και τα οποία φέρονται να έχουν καταστραφεί καθώς για τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία η Χίλαρι χρησιμοποιούσε όχι τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου αλλά ιδιωτικό.

Δείτε ολόκληρο το debate με ερμηνεία στα ελληνικά, όπως το μετέδωσε το CNN Greece

«Ήταν σφάλμα, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», σχολίασε η Κλίντον, μ’ εκείνον να της λέει «το κάνατε επίτηδες, δεν ήταν σφάλμα».

debate4

Η Χίλαρι ζήτησε ίσες αμοιβές για τις γυναίκες, είπε πως είναι απαραίτητο «ν’ ανέβει το ημερομίσθιο για όλους».

Ο Τραμπ έκανε λόγο για κλοπή θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ καθώς η μία μετά την άλλη οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα για το Μεξικό. «Σχέδιό μου» είπε «είναι, η μείωση της φορολογίας από το 35% στο 15%». Εκείνη απάντησε πως «Ο Ντόναλντ ξεκίνησε την εταιρία του με 40 εκ. δολάρια από κληρονομιά του πατέρα του και λογικό είναι να θέλει να βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται να κάνουμε πιο πολλά για τη μεσαία τάξη».

«Χρειάζεται μεταρρύθμιση στην Αστυνομία» είπε η Χίλαρι, «να πάρουμε τα όπλα απ’ αυτούς που δεν ξέρουν πότε πρέπει να τα χρησιμοποιούν». «Χρειαζόμαστε νόμο και τάξη» επαναλάμβανε εκείνος.

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τη Μέση Ανατολή και τον ISIS.

«Να διώξουμε τον SIS από το Ιράκ και να τον περιορίσουμε στη Συρία. Να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας με την Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής, τα οποία έχει προσβάλει ο Ντόναλντ ενώ ζητούμενο είναι η συνεργασία», είπε η Κλίντον.

«Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή είναι χαοτική παρά τα όσα λέει η Κλίντον. Αναφορικά με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ -πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Κάποια μέλη δεν κάνουν αυτά που πρέπει. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως παγκόσμια αστυνομία. Ήμουν κατά της εισβολής στο Ιράκ. Και είχα δίκιο. Είχα πει ότι θα αποσταθεροποιηθεί η Μ. Ανατολή. Είχα δίκιο. Η Κλίντον έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να με δυσφημίσει. Λέει για το ταμπεραμέντο μου. Έχει δίκιο. Έχω ταπεραμέντο νικητή», απάντησε εκείνος.

Η Χίλαρι επιτέθηκε ακαριαία: «Ανησυχώ για τις απόψεις του κ. Τραμπ για τα πυρηνικά. Καλό είναι τα χέρια του να μείνουν μακριά από το κουμπί των πυρηνικών».

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα τη στηρίξει εάν εκλεγεί.

Ποιος νίκησε στο πρώτο αυτό ντιμπέιτ; Κατά κοινή ομολογία -η Χίλαρι...

debate5

Όπως, άλλωστε, καταδεικνύει έρευνα της ORC για λογαριασμό του CNN που δημοσιεύτηκε λίγη ώρα μετά το πέρας της κρίσιμης πρώτης τηλεμαχίας, το 62% όσων παρακολούθησαν την τηλεοπτική αντιπαράθεση έχρισαν νικήτρια την Χίλαρι Κλίντον, έναντι του 27% που έκρινε πως ο Ντόναλντ Τραμπ τα πήγε καλύτερα...
Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη μεταξύ των αναγνωστών της ιστοσελίδας του CNN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ