ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η κοινή πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας για την ευρωπαϊκή άμυνα

Σήμερα η κοινή πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας για την ευρωπαϊκή άμυνα
Associated Press

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για κοινή άμυνα, ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μείζον ζήτημα μετά την παρουσίαση είναι να πειστούν οι φωνές που κάνουν λόγο για αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ και να αποφευχθεί η σύγκρουση με τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι ο μεγαλύτερος θιασώτης της ιδέας.

Η πρόταση θα τεθεί υπό συζήτηση από τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ και θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για να εγκριθεί το σχέδιο.

Προτάσεις όπως η από κοινού χρήση εθνικών πόρων, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκές αποστολές και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου αναδεικνύονται στον πιο απτό τρόπο που οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να προωθήσουν μια ισχυρότερη ολοκλήρωση στο πεδίο της άμυνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Βασικός σκοπός της κίνησης είναι η άμεση διευθέτηση κινδύνων χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ. Μεταξύ των κινδύνων αναφέρεται η αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορά της, από κράτη υπό διάλυση ως την επιθετικότερη πολιτική της Ρωσίας.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, η από κοινού ανάπτυξη πόρων όπως ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), η επέκταση των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό και η ανάπτυξη ισχυρότερων μέσων προστασίας έναντι χάκερ οι οποίοι δρουν για λογαριασμό κρατών.

«Η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για μια ισχυρή Ευρώπη», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρώπη «επιθυμεί επίσης να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά στο πεδίο της άμυνας», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από το συμβούλιο των υπουργών.

Η Βρετανία με σύμμαχο την Πολωνία, ήταν αντίθετη με αυτούς τους σχεδιασμούς για χρόνια, με την ιδέα ενός ευρωστρατού να την θορυβεί εντόνως. Η Γαλλία αντίθετα θέλει να προωθήσει το σχέδιο και να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο εκμεταλλευόμενη το Brexit.

Στην Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη. Οι σχεδιασμοί αυτοί ενδέχεται να μην προχωρήσουν, παρά τη νέα τους ορμή.

Η Αγγλία με πρώτο μέλημα την διατήρηση των πόρων του ΝΑΤΟ, καθώς οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, διαμηνύει ότι θα εναντιωθεί σθεναρά. Το διπλωματικό ζητούμενο στην Μπρατισλάβα θα είναι να πειστεί το Λονδίνο πως η ισχυρότερη άμυνα της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του NATO, κατά τον Ούρμας Πάετ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, σήμερα ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ΕΚ.

«Το NATO χρειάζεται επαρκή υποστήριξη και η Βρετανία βλέπει ορισμένες διαστάσεις των φιλοδοξιών της ΕΕ που θεωρεί χρήσιμες, για παράδειγμα όσον αφορά την τρομοκρατία και την κυβερνοασφάλεια», είπε ο Πάετ. «Χρειάζεται απλώς να αποφύγουμε την αλληλοεπικάλυψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ