ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Η Τουρκία είναι το λιμάνι των Τουρκοκυπρίων

Ακιντζί: Η Τουρκία είναι το λιμάνι των Τουρκοκυπρίων
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παρίστανται σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Andrew Kelly

Μόνο ένα «λιμάνι» υπάρχει, στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι Τουρκοκύπριοι, και αυτό είναι η Τουρκία, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akinci), λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ασφάλεια (της Τουρκίας), αλλιώς αυτή δεν θα εγκριθεί.

«Ας εδραιωθεί το αίσθημα της ασφάλειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αργότερα μπορούμε να το επαναξιολογήσουμε», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης πρότεινε συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ (Camp David) για την συζήτηση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εσρά Αϊγκίν (Esra Aygün) –απεσταλμένη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Havadis (Χαβαντίς) στην Νέα Υόρκη– ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Όπως είπε, με την επιστροφή των δύο ηγετών στην Κύπρο θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών για τα τέσσερα κεφάλαια που έχουν ήδη συζητηθεί –Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Eξουσίας, Περιουσιακό, ΕΕ και Οικονομία.

Αναμένω ότι μετά την συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων στην Κύπρο, σε επαφή με την γενική γραμματεία του ΟΗΕ θα καθορισθεί μια νέα ημερομηνία και σε μια μορφή τύπου Καμπ Ντέιβιντ, θα συζητηθεί λεπτομερώς το εδαφικό. Αμέσως μετά, θα γίνει η πενταμερής. Και ο γενικός γραμματέας αυτό περιμένει από εμάς.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ