ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Η «Ημέρα Κρατικής Υπόστασης» των Σερβοβόσνιων ξυπνά μνήμες πολέμου

Βοσνία: Η «Ημέρα Κρατικής Υπόστασης» των Σερβοβόσνιων ξυπνά μνήμες πολέμου
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (Republika Srpska) Μίλοραντ Ντόντικ μιλά σε υποστηρικτές του στο Πάλε (Pale) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Dado Ruvic

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ (Milorad Dodik) απέρριψε την κλήτευση του από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας σήμερα, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Σαράγεβο για να δώσει απαντήσεις για την παραβίαση μιας απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Ο Ντόντικ αψήφησε την απαγόρευση που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, όταν διεξήγαγε και κέρδισε ένα δημοψήφισμα με θέμα κατά πόσον η περιοχή που διοικεί θα ανακηρύξει ως εθνική αργία την «Ημέρα Κρατικής Υπόστασης» την 9η Ιανουαρίου. Οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι και οι Κροάτες καθολικοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι ο Ντόντικ ετοιμάζεται για διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για την αποσκίρτηση της περιοχής, γεγονός που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την Βοσνία και ολόκληρη την περιοχή· δύο δεκαετίες έπειτα από έναν πόλεμο στον οποίο Σέρβοι και Κροάτες διαμόρφωσαν εθνοτικά καθαρούς θύλακες γης στην Βοσνία με την υποστήριξη της γειτονικής Σερβίας και Κροατίας.

Το Δικαστήριο απαγόρευσε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δηλώνοντας πως η αργία –που σηματοδοτεί την απόσχιση των Σέρβων από την πολυεθνοτική Βοσνία το 1992– κάνει διάκριση ενάντια στους Βόσνιους και τους Κροάτες, καθώς συμπίπτει με μια σερβική, ορθόδοξη θρησκευτική εορτή.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας υποστήριξε ότι φοβόταν για την ασφάλεια του στο Σαράγεβο, έπειτα από δηλώσεις κάποιων Βόσνιων ηγετών τις οποίες εξέλαβε ως απειλές.

«Δεν πρόκειται να πάω στο γραφείο του εισαγγελέα στο Σαράγεβο, αλλά είμαι έτοιμος να υποβάλω αιτιολογήσεις σε οποιαδήποτε δικαστική αρχή στην Σερβική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ντόντικ σε συνέντευξη Τύπου.

Η άρνηση του να πειθαρχήσει στις κλητεύσεις μπορεί να οδηγήσει τον εισαγγελέα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, το οποίο ενδεχομένως να είναι δύσκολο στην επιβολή του στην αυτόνομη περιοχή.

«Εάν ο Ντόντικ δεν συμμορφωθεί με τις κλητεύσεις του και δεν κατορθώσει να δικαιολογήσει αυτή του την στάση, η εισαγγελία θα εκδώσει τότε ένα ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας, ο Σερβοβόσνιος Ντράγκαν Μέκτιτς (Dragan Mektić).

Το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο. Οι Σερβοβόσνιοι βετεράνοι του πολέμου δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν την σύλληψη του Ντόντικ.

Οι Σερβοβόσνιοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της «Ημέρας Κρατικής Υπόστασης», που πολλοί πολίτες της υπόλοιπης χώρας θυμούνται ως το έναυσμα για τον τριετή εθνοτικό πόλεμο που στοίχισε την ζωή 100.000 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ