ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες

Πέθανε αργά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

Ο Πέρες, 93 ετών που νοσηλευόταν εδώ και αρκετές μέρες άφησε την τελευταία του πνοή στις 4:40 ώρα Ελλάδας. Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του

Ο Σιμόν Πέρες γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1923 στη Βισνέβα της Πολωνίας και έφτασε στην Παλαιστίνη το 1934.

Το 1959 εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, ενώ από το 1984 έως το 1986 γίνεται Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

Αργότερα και συγκεκριμένα το 1993 εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο.

ΠΕΡΕΣ

(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Το 1994 πήρε Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

Ένα χρόνο πιο μετά, το1995 μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

Το Ιούνιο του 2007 εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ και τον Ιούλιο του 2014, εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ