ΚΟΣΜΟΣ

UNICEF: 75.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στην Νιγηρία

UNICEF: 75.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στην Νιγηρία
REUTERS/ AKINTUNDE AKINLEYE

Έως και 75.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα μέσα στον επόμενο χρόνο στη Νιγηρία, εάν η χώρα δεν λάβει βοήθεια, ανέφερε την Πέμπτη η Unicef.

Οι θλιβεροί αριθμοί δεν σταματούν εδώ. Η οργάνωση ανέφερε ακόμα ότι 400.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα υποφέρουν από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς τα αποθέματα τροφίμων είναι ελλιπή εξαιτίας της κακής τελευταίας σοδειάς και ως αποτέλεσμα οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Επιπλέον, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές ειναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απευθύνει έκκληση για ύπαρξη στρατιωτικής συνοδείας των εργαζομένων που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο αυτό έργο.

«Τα 75.000 παιδιά προέρχονται από τρία κρατίδια, το Borno, το Yobe και το Adamawa», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Unicef Πάτρικ Ρόουζ (Patrick Rose).

Η Unicef έχει διπλασιάσει το ποσό που ζητά στο ανθρωπιστικό κάλεσμά της για τη βοήθεια των υποσιτισμένων παιδιών στην περιοχή, από 55 σε 115 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής έχει λάβει μόλις 28 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που όπως λένε, συνιστά «σοβαρό εμπόδιο στο σχέδιο παροχής βοήθειας».

Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 2 εκατομμύρια έχουν μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια της επτάχρονης ανταρσίας της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει στο προπύργιό της στην περιοχή Sambisa.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ