ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική μέρα για την Κολομβία: Ψηφίζεται το τέλος του πολέμου

Ιστορική μέρα για την Κολομβία: Ψηφίζεται το τέλος του πολέμου
REUTERS - Felipe Caicedo

Τέλος σε έναν πόλεμο 52 ετών μπορεί να μπει σήμερα με το δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Κολομβία για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και μαρξιστών ανταρτών.

Οι αντάρτες των FARC εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την συμφωνία, να ενταχθούν πάλι στην κοινωνία και να σχηματίσουν ένα πολιτικό κόμμα.

Η ερώτηση του δημοψηφίσματος θέλει ως απάντηση ένα απλό «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και του διοικητή των ανταρτών, γνωστό ως Τιμοσένκο.

Μεταξύ άλλων οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), οι τάξεις των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά μετά την αμερικάνικη βοήθεια στον ένοπλο αγώνα της κυβέρνησης, συμφωνήσαν να παραδώσουν τα όπλα και να αγωνιστούν μέσα από τις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα δύο τρία των ψηφοφόρων αναμένεται να «κλειδώσουν» την συμφωνία, που χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, στήριξε με πάθος το «όχι» ζητώντας φυλάκιση των ανταρτών για τα εγκλήματα τους, αλλά ο λαός φαίνεται πως προτιμά την ειρήνη από την συνέχιση των συγκρούσεων.

«Ακόμη κι ένας θάνατος λιγότερος είναι επαρκές επιχείρημα», λέει η Σάντρα Γκεβάρα, μια 42χρονη γραμματέας.

«Ψηφίζω ναι επειδή στοιχηματίζω στην ελπίδα, για να υπάρξει εγγύηση ότι ο γιος μου θα μπορέσει να δει μια καλύτερη χώρα».

Η διαμάχη ξεκίνησε το μακρινό 1964, όμως τώρα φαίνεται πως όλα αλλάζουν. Αν επικρατήσει το «ναι» οι αντάρτες έχουν εγγυημένη την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του 2018, αλλά και 10 έδρες στο Κογκρέσο μέχρι το 2026.

Μολονότι ο αριθμός των εδρών δεν επαρκεί για να αλλάζουν νομοθετήματα, μερικοί εξακολουθούν να είναι εξοργισμένοι.

«Ο πρόεδρος έδωσε στους αντάρτες τη δυνατότητα να είναι στην κυβένηση. Ξεπούλησε τη χώρα. Πρέπει να ψηφίσουμε όχι, διαφορετικά θα έχουμε τους αντάρτες από πάνω μας», φωνάζουν οι διαφωνούντες.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα στις 16:00 (μεσάνυχτα σε ώρα Ελλάδας) και θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα σελίδα στην ιστορία της Κολομβίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ